Nyheter

Drönare flög över flygplatser i Norrbotten

Av: 

TT

Drönare siktades över flygplatserna i Kiruna och Luleå förra veckan. Händelserna utreds som brott mot luftfartslagen. Arkivbild.
Drönare siktades över flygplatserna i Kiruna och Luleå förra veckan. Händelserna utreds som brott mot luftfartslagen. Arkivbild.

NYHETER

Drönare observerades i förra veckan vid flygplatserna i Kiruna och Luleå, som klassas som skyddsobjekt.

Händelserna utreds lokalt som brott mot luftfartslagen. Det finns nu inga kända kopplingar till de drönare som siktats över svenska kärnkraftverk.

– Det kan också vara brott mot skyddslagen, det får utredningen visa. Om man avbildat eller dokumenterat på något vis så blir det det, säger Urban Isberg, kommunikatör på polisen.

Händelserna inträffade i torsdags respektive fredags förra veckan.

Förra veckan siktades även drönare över kärnkraftverken Forsmark, Ringhals och Oskarshamn, vilket utreds av Säkerhetspolisen som grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Vi kan i dagsläget inte säga att vi ser något samband med det, utan detta utreds som lokala företeelser, säger Urban Isberg.

Det är oklart om drönarna befann sig över flygplatsområdet eller om det var längre bort, men ändå inom skyddsobjektet.

TT: Hur vanligt är detta?

– Det sker inte varje dag, det gör det inte, men det förekommer ju att drönarpiloter blir anmälda för brott mot luftfartslagen. Men hur pass vanligt det är vet jag inte, säger Isberg.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: