Natofrågan splittrar svenska folket

Rysslands militära upptrappning vid ukrainska gränsen har påverkat svenskarna, visar en undersökning genomförd av Aftonbladet/Demoskop.

54 procent av de tillfrågade oroar sig för att situationen ska leda till krig, enligt mätningen.

Samtidigt är svenska folket splittrade i frågan om Nato-medlemskap.

Ryska mobiliseringen kring Ukrainas gräns och president Vladimir Putins ultimativa krav på militäralliansen Nato sprider oro i Sverige, enligt en mätning från Aftonbladet/Demoskop.

54 procent av de tillfrågade befarar att situationen kan leda till krig.

– Det har funnits en oro kring Ryssland väldigt länge, på olika sätt. Nu har den oron blivit väldigt konkret med situationen kring Ukraina, Kazakstan och Nato.

– De flesta svenskar är oroliga för att den här situationen ska eskalera till krig. De som är mest oroade är de som är äldre. Samtidigt är borgerliga väljare mer oroliga än vänstersympatisörer, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Karin Nelsson, VD, Demoskop.
Karin Nelsson, VD, Demoskop.

Rysslands varning

Det spända läget i Östersjöområdet har gjort att Sverige ökat sin militära närvaro och placerat ut soldater på flera platser i landet, bland annat på Gotland.

I takt med upptrappningen har också diskussionen om Sverige bör gå med i Nato eller inte tagit fart på nytt.

Oppositionen har uppmanat regeringen till att uttala en Nato-option, som innebär att man kan gå med i Nato om man så önskar. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) avfärdade förslaget med att ”man inte har någon ambition att förändra svensk säkerhetspolitisk hållning”.

Soldater på plats på Gotland.
Soldater på plats på Gotland.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg öppnade under fredagen för att ge Sverige och Finland ett snabbt inträde i försvarsalliansen, något som ryske utrikesministern Sergej Lavrov, som tidigare varnat Sverige för att gå med i försvarsalliansen, tolkar som ett sätt att sätta press.

– Det är ett försök att utöva externa påtryckningar på Sverige och Finland, som vi har långvariga vänskapliga förbindelser med. Deras bidrag till den europeiska säkerheten, som alliansfria stater, uppskattar vi mycket, säger han i ett uttalande.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Splittring om Nato

Enligt Aftonbladet/Demoskops mätning anser 42 procent att Sverige bör gå med i Nato. Samtidigt tycker 37 procent att Sverige inte ska vara medlem i militäralliansen.

– På det hela taget är opinionen splittrad där det stora flertalet tycker att Sverige ska vara med i Nato. Men det finns också väldigt många som tycker att Sverige inte ska vara medlemmar, säger Karin Nelsson.

– Stödet för medlemskap är högre bland väljare som sympatiserar med partier till höger, som M, KD, SD medan sympatisörer till vänster inte i samma utsträckning vill att vi går med.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE