Två räddningsinsatser i hårt väder i fjällen

NYHETER

Fjällräddare larmades till nödställda på två platser i Lapplandsfjällen under måndagsförmiddagen.

Fyra personer anmäldes saknade efter att de inte kommit hem som planerat. Vid 11-tiden kom beskedet att de fått kontakt med sina anhöriga.

I det andra ärendet skickades polishelikopter ut för att hämta två personer som tvingats övernatta på fjället.

Norrbottenpolisens vakthavande befäl fattade beslut om två fjällräddningsinsatser på måndagen. Vid sjön Vaimok hade två personer tillbringat natten på fjället. När larmet kom befann de sig i en stuga, och en av dem uppges ha drabbats av frostskador. Ambulanshelikopter larmades ut, men fick vända på grund av den hårda vinden. Vid lunchtid nådde en polishelikopter fram till de nödställda. De fördes till en vårdcentral i Jokkmokk.

Fyra rapporterades saknade

Den andra insatsen rörde fyra personer som anmäldes försvunna efter att de inte kommit hem som planerat på söndagskvällen. De vistades vid sjön Piskejaur, som ligger nära Vaimok.

– De kom inte hem och det finns ingen mobiltäckning i området. När anhöriga inte fick kontakt med dem så hörde de av sig till oss, säger Marie Andersson, kommunikatör vid polisen i region nord.

Strax före 11 kom beskedet att anhöriga fått kontakt med personerna. De är välbehållna, och räddningsinsatsen har avslutats.

Varning för hårda vindar

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindar med nederbörd i området. I byarna kan vindarna uppnå stormstyrka.

På sin hemsida har polisen gått ut med en uppmaning till människor som planerar fjällturer:

”Om du ska åka ut i fjällen, lämna gärna ett färdmeddelande till anhöriga/vänner. Beskriv din planerade färd, vart du tänkt gå eller åka och vilka tider. På så sätt kan räddningspersonal lättare hitta personer i nöd, om det skulle behövas.”

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Olyckor