Presidentkandidaten Fillon kallas till förhör

Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYR N
François Fillon vill fortfarande bli Frankrikes president.
NYHETER

François Fillon, de konservativas presidentkandidat i Frankrike, har blivit kallad till förhör av undersökningsdomare senare i mars. Men det påverkar inte hans kandidatur, säger han vid en presskonferens.

Uppgifterna läckte ut under förmiddagen och under presskonferensen vid lunchtid bekräftar Fillon att han kommer att bli förhörd den 15 mars, angående anklagelserna om att han använt skattepengar för att avlöna sin fru för ett arbete i parlamentet som det hävdats att hon inte har utfört.

”Tror på rättvisan”

– Jag ger inte upp, jag drar mig inte tillbaka. Jag kommer att kämpa till slutet, säger François Fillon med emfas på presskonferensen.

Högerkandidaten är rejält ilsken över hur hela rättsprocessen hittills har gått till och kallar den till och med för ett försök till "politiskt mord".

Men han tänker ändå inställa sig till förhöret i mars.

– Jag tror på våra institutioner. Jag tror på rättvisan. Jag kommer att berätta min sanning – som också är den enda sanningen, säger Fillon.

Några frågor till Fillon blir det inte. Efter sitt uttalande har han nu redan lämnat scenen.

Sköt upp möte

Även hans fru Penelope har fått en kallelse. Båda ska enligt tidningen Le Figaro förhöras i mitten av mars. Förhören kan leda till att en förundersökning om brott inleds mot dem.

Det är uppgifter om att Fillon använt skattepengar bland annat till att avlöna sin fru som är anledningen. Det har hävdats att hon inte utfört något arbete för att få ersättningen.

I morse sköt François Fillon plötsligt också upp ett planerat besök på en lantbruksmässa, vilket fick spekulationer om anledningen att ta fart. Den årliga jordbruksmässan är ett måste för franska presidentkandidater, ett mått på hur viktiga landsortsrösterna är.

Konservative Fillon var favorit i opinionsmätningarna inför vårens presidentval fram till avslöjandet i tidningen Le Canard Enchaîné om att han har avlönat anhöriga.

ARTIKELN HANDLAR OM