Dödspiloten Lubitz föräldrar upprör anhöriga till offren

149 människor dödades i Germanwingskraschen

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Dödspiloten Andreas Lubitz föräldrar har nu för första gången uttalat sig efter Germanwingskraschen 2015.

”Det finns fortfarande obesvarade frågor, märkliga omständigheter och tvivel kring olycksförloppet. Vi gör just nu egna efterforskningar”, skriver de till tidningen Welt am Sonntag.

Uttalandet vållar upprörda känslor bland anhöriga till de 149 som dog i flygtragedin.

Det var den 24 mars 2015 som piloten Andreas Lubitz medvetet kraschade Germanwings flight 9525, på väg från Barcelona till Düsseldorf, in i en bergvägg i franska Alperna. Tragedin kostade 150 människor livet. 

Föräldrarna till 27-årige Lubitz har sedan dess undanhållit sig offentligheten. Enda uttalandet från föräldrarna var en minnesruna till sonen som publicerades i lokaltidningen ett år efter katastrofen. Där tackade de för stödet från de närmaste och skrev ”vi har förlorat en älskvärd och värdefull människa”.

”Förvrängd bild av vår son”

I dag publicerar Welt am Sonntag, som första tidning, ett skriftligt uttalande från föräldrarna.  ”Det finns fortfarande obesvarade frågor, märkliga omständigheter och tvivel kring olycksförloppet”. De skriver också de är i full färd med en egen utredning av flygkraschen. De avslutar brevet med att de just nu inte har mer att säga kring den ”helt förvrängda bilden av deras son”.

Någon förklaring till vilka ”obesvarade frågor” och ”märkliga omständigheter” de syftar på fick inte tidningen.

Upprörda känslor

Det mystiska uttalandet har nu fått många, inte minst anhöriga till dödsoffren, att reagera med bestörtning.

– Det är besvärligt för de efterlevande att bli konfronterade med sådana spekulationer, säger advokaten Elmar Giemulla, som representerar många av de anhöriga, till Bild.

Även om han har förståelse för föräldrarnas känslor så ändrar det inte fakta, menar han.

En talesman för Lufthansa, som äger Germanwings, säger att haverikommissionens och åklagarens utredningar entydigt visar på hur katastrofen gick till. Det var Andreas Lubitz som medvetet kraschade planet och dödade alla ombord.

– Det finns ingen orsak att tvivla på rapporterna, säger han till Bild.

Den 27-årige Andreas Lubitz ska under en längre tid före katastrofen ha lidit av djupa depressioner och självmordstankar.

Publicerad: