Nattens omröstning om Trumpcare inställd

NYHETER

WASHINGTON/STOCKHOLM. Donald Trump har förhandlat färdigt med de republikaner som fortfarande är emot hans nya sjukförsäkringsreform.

Nu ställer hans stab ett ultimatum: rösta på det nya förslaget – annars får ni leva med Obamacare.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Donald Trumps viktigaste vallöften och ett nej till reformen vore en stor prestigeförlust för den amerikanske presidenten. Tidigare i veckan varnade han republikanska kongressledamöter som tänkt rösta nej och sa att de i så fall riskerar att mista sina platser i mellanårsvalet 2018.

– Det amerikanska folket har gett oss tydliga instruktioner, det är dags att komma igång och få jobbet gjort, sa han till republikanska kongressledamöter i tisdags.

Försöker övertyga konservativa

På torsdagskvällen lokal tid skulle representanthuset i den amerikanska kongressen ha röstat om den nya sjukförsäkringsreformen. Men på eftermiddagen stod det klart att stödet för "American Health Care Act" inte är tillräckligt stort för att reformen ska kunna gå igenom. Kevin McCarthy, majoritetsledare i representanthuset, meddelade då att omröstningen skjuts upp.

Donald Trump har de senaste dygnen försökt övertyga skeptiska ledamöter, framför allt det så kallade frihetsutskottet. De konservativa ledamöterna i utskottet tycker att det nya förslaget är för likt Obamacare och vill se mindre statligt inflytande över människors liv. För att blidka dem har flera justeringar och tillägg gjorts till det nya förslaget. Trots det säger utskottets ordförande Mark Meadows att det kommer att bli svårt för ja-sidan att få tillräckligt med röster, rapporterar CNN.

Fattas många röster

Under ett möte med republikaner på torsdagskvällen meddelade Trump-medarbetare att det nu är slutförhandlat och att Donald Trump vill se en omröstning på fredagen. Vita husets budskap till dem som fortfarande är emot förslaget är: rösta ja, annars får ni nöja er med Obamacare, säger en källa till CNN som var med på mötet.

Enligt CNN väntas omröstningen äga rum under fredagseftermiddagen lokal tid, på kvällen svensk tid. Reformens förespråkare måste säkra 216 röster för att få igenom förslaget i representanthuset. Inga demokrater väntas rösta för den nya sjukvårdsreformen. Det innebär att max 21 republikaner kan rösta emot. Enligt Washington Post har 37 republikaner, framför allt från frihetsutskottet, under torsdagen sagt sig vara emot det nya förslaget.

”Finns ingen plan B”

Vita husets talesperson Sean Spicer har de senaste två dagarna sagt att det inte finns någon plan B om representanthuset röstar nej till reformen.

– Den kommer att gå igenom, så är det bara, sa han under en pressträff på torsdagseftermiddagen.

ARTIKELN HANDLAR OM