Arbogakvinnan häktas för drunkningsmord – ville ha öppna dörrar

avAdam Westin, Eric Tagesson, Victor Stenquist

Den 42-åriga kvinnan sitter redan häktad misstänkt för att ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma.

Nu häktas hon även för mordet på sin make, det så kallade drunkningsmordet utanför Arboga i augusti 2015.

Kvinnan ville att häktningsförhandlingen skulle vara öppen för journalister och allmänheten.

Nya bevis mot den så kallade Arbogakvinnan knyter henne till mordet på sin make. Åklagarna är förtegna om vad det rör sig om.

– Vi går inte in någonting på vad som är bevisningen i ärendet, säger åklagare Jessica Wenna.

Västmanlands tingsrätt beslutade på måndagen att den 42-åriga kvinnan ska hållas häktad för mordet, som ska ha ägt rum utanför Arboga den 7 eller 8 augusti 2015, enligt häktningsframställan.

Till skillnad från vid tidigare häktningsförhandlingar gjorde Arbogakvinnan ingenting för att täcka ansiktet, och hon ville att häktningsförhandlingen skulle vara öppen. Hennes önskan beviljades inte av tingsrätten, som beslöt att hålla förhandlingen bakom stängda dörrar.

Den 25-årig man som också sitter häktad misstänkt för drunkningsmordet omhäktades på måndagen. Mannen nekar till brott.

Kan finnas ekonomiska motiv

Polisen avskrev först dödsfallet som en olycka, men efter att försäkringsbolaget genomfört en egen utredning och överlämnat den till polisen inleddes i höstas en förundersökning om mord.

Kvinnan misstänks ha förfalskat makens namnteckning, och tecknat en livförsäkring för honom där hon själv stod som förmånstagare.

Nu har det kommit fram nya uppgifter som stärker bevisningen att kvinnan mördat även sin make, vilket ledde till att kvinnan begärdes häktad i fredags.

– Vi hade egentligen inte behövt begära henne häktad, eftersom hon redan är frihetsberövad. Anledningen att vi gör det är mer en ”allmän princip”, att om man misstänks för brottslighet av den här kalibern ska man vara häktad för brottsligheten, sade åklagare Jessica Wenna till Aftonbladet då.

Även misstänkt för sommarstugemordet

Utöver det så kallade drunkningsmordet är kvinnan misstänkt för att ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma, vilket hon sitter häktad för. 42-åringens pojkvän, en 18-årig man, har erkänt mord och mordförsök.

Den 42-åriga kvinnan nekar till alla anklagelser om brott.

Åklagarna har som målsättning att väcka ett gemensamt åtal för båda morden, och att utredningen ska vara färdig 12 april.

– Som det ser ut i nuläget är tanken att de ska avhandlas vid ett och samma tillfälle, säger förundersökningsledare Johan Fahlander.

ARTIKELN HANDLAR OM