Expertens tips: Lägg mobilen i ett annat rum

CIA kan ha massvis av verktyg för att bugga mobiltelefoner, datorer och tv-apparater, enligt den senaste Wikileaks-läckan.

Och det är inte ens särskilt avancerad teknik, enligt experter.

– En mycket enkel regel om du ska prata känslig information är att lägga mobilen i ett annat rum, säger IT-säkerhetsexperten Joachim Strömbergson.

Enligt visselblåsarsajten Wikileaks läcka har CIA avancerad mjukvara och metodik för att hacka sig in i mobiltelefoner, datorer och uppkopplade tv-apparater. På så vis ska de kunna få tillgång till mikrofoner och kameror utan att apparatens ägare märker något alls.

– Det är fullt möjligt och något som sker. Det är välkänt i branschen sedan flera år tillbaka att det finns stora säkerhetsbrister i smarta tv-apparater, säger it-säkerhetsexperten Leif Nixon, som också pekar på brister i mobiltelefoner.

– Och det är inte särskilt avancerat. Av det som jag har sett av detta har det varit ett och annat säkerhetshål som de hade kunskap om som inte redan var känt, men det är inga direkta överraskningar.

”En jättestor marknad”

Joachim Strömbergson, säkerhets- och krypteringsexpert vid it-säkerhetsbolaget Assured, säger att marknaden för den här typen av sårbarheter i system är jättestor.

– Prislistorna är ganska höga och det finns ett stort intresse att hitta dem i till exempel IOS eller Android. Tyvärr är det så att myndigheter och stater har börjat köpa mycket grejer.

Han lyfter fram hur FBI köpte sig kunskapen att hacka Apples Iphone-telefoner, efter terrordådet i San Bernardino 2015. Och i alla fall det har skett har myndigheterna hållit hårt på sekretessen.

Tejpar laptop-kameran

Man har nog större skäl att vara orolig om man är en högt uppsatt politiker än om man är privatperson, poängterar han.

– Men frågan är ju hur paranoid man är. Jag har kameran på mina laptops tejpad, men jag sysslar med detta och är paranoid per definition, säger Strömbergson.

Leif Nixon tycker att man ska vara orolig:

– Men man ska kanske inte vara orolig för CIA, utan orolig för att brottslingar ska hacka dina enheter, säger Leif Nixon.

Uppdatera, uppdatera, uppdatera

Experterna understryker bägge en förebyggande åtgärd: Säkerhetsuppdatera alla apparater så ofta det går. Och de har fler tips.

– För en dator: antivirus. För en tv: exponera den inte, koppla inte upp den direkt mot internet utan brandvägg, säger Leif Nixon.

Joachim Strömbergson:

– En väldigt enkel regel om du ska prata känslig information är att lägga mobilen i ett annat rum. Det gäller båda parter, vilka de än är.

Publisert:

LÄS VIDARE