Sköldpaddan räddades från döden – hade 915 mynt i magen

Havssköldpaddan kallas Bank efter operationen som räddade dess liv. Kirurgerna hittade nämligen 915 mynt i hennes mage, skriver NWI Times.

En grupp sjömän i flottan arbetade nära kusten vid staden Sri Racha i Thailand när de lade märke till en grön havssköldpadda som rörde sig underligt i vattnet. De förstod att den knappt kunde simma och tog med den till Chulalongkorn-universitetet i Bangkok.

Där visade det sig att de förmodligen hade räddat sköldpaddans liv. När veterinärerna utförde en 3D-röntgen på den insåg de nämligen att dess mage var full av mynt. Det var dessa som hade tyngt ned den och hindrat den från att simma.

Fem kilo mynt

Sköldpaddan opererades under måndagen – ett ingrepp som tog sju timmar. När läkarna var färdiga hade de avlägsnat 915 mynt och två fiskekrokar, varav många var rostiga och anfrätta. De hade klumpat ihop sig till en hård boll i sköldpaddans mage.

Sköldpaddan hade dessutom tappat fem kilo av sin kroppsvikt, som tidigare uppgick till cirka 60 kilo. De extra kilona hade bestått av metallföremål som den fått i sig. Vikten hade krossat sköldpaddans buksköld och orsakat en livshotande infektion.

Thailändsk tradition

I Thailand finns det en tradition att kasta mynt i vattnet kring havssköldpaddor för att få ett långt liv. För denna sköldpadda, nu döpt till Omsin som betyder ”bank” eller ”spargris” på thailändska, orsakade gesten nästan den raka motsatsen. Den utrotningshotade arten kan bli upp till 80–100 år gamla och Omsin har bara hunnit bli 25 år. Mynten hade kunnat kosta henne två tredjedelar av hennes livslängd.

Omsin kommer att behöva vara kvar hos veterinärerna i minst sju månader.
Omsin kommer att behöva vara kvar hos veterinärerna i minst sju månader.

Enligt veterinärerna kommer det att ta ungefär en månad innan de kan vara säkra på att Omsin kommer att återhämta sig helt. Därefter kommer hon att genomgå sex månader av sjukgymnastik.

Nantarika Chansue, en av universitetets veterinärer, är rasande över det som hände Omsin.

– Jag är arg över att människor, oavsett om de gjorde det medvetet eller inte tänkte till, orsakat att den här sköldpaddan skadats, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Publisert: