Rapport: Européer stödjer Trumps inreseförbud

Publicerad 2017-02-20

Trump förbereder en ny version av sitt inreseförbud.

Presidentens order fick hård kritik från EU-ledare – men samtidigt visar en undersökning att en majoritet i åtta av tio undersökta europeiska länder anser att invandring från muslimska länder bör stoppas.

Starkast är stödet för ett invandringsstopp i Polen.

I stora delar av världen orsakade president Donald Trumps kontroversiella inreseförbud kaos på flygplatserna.

Medborgare från sju muslimdominerade länder förbjöds att komma in i USA och flyktingar var tillfälligt inte välkomna. Beslutet har tolkats som ett försök att stoppa muslimer från att komma till USA.

Trumps exekutiva order stoppades i domstol eftersom det ansågs inte vara överensstämmande med amerikansk lag. Trots det uppges Trump vara på väg att lägga fram ett nytt förslag med liknande innehåll.

Europas stöd till Trumps inreseförbud

Kritiken från omvärlden var hård, bland annat från Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, och Londons borgmästare Sadiq Khan – som hävdade att president Trumps inbjudan till ett statsbesök i Storbritannien år 2017 bör dras tillbaka om inte inreseförbudet återkallas.

Men Trump fick också beröm av flera högerpopulistiska ledare i Europa, däribland Geert Wilders, Nigel Farage och Matteo Salvini.

Och det finns ett stöd även bland folket.

En undersökning som The Chatham House genomfört innan president Trumps verkställande order tillkännagavs, visade att en majoritet i åtta av tio undersökta europeiska länder stödjer ett stopp för invandring från muslimska länder.

Polen är enligt undersökningen det land där man är mest emot muslimsk invandring. Där svarade 71 procent att de stöttar ett förbud. Motsvarande siffra för Österrike är 65 procent, Tyskland (53) och Italien (51). Endast i Storbritannien (47) och Spanien (41) svarade en majoritet att de inte vill ha ett sådant stopp.

Har fel om antalet muslimer

Enligt en enkätundersökning hösten 2016, IpsosMORI, missbedömer samtidigt många i Europa hur stor den muslimska minoriteten verkligen är. Antalet muslimer uppskattades vara fyra gånger fler än den faktiska nivån i Frankrike, och tre gånger högre än den faktiska siffran i Storbritannien.