Sveriges svar till Trump i natt – direkt på Twitter

MP:s talesperson: ”Farligt för Sverige”

Donald Trump erkände att hans Sverigeutspel baserades på ett på ett inslag i tv-kanalen Fox News. Då gav svenska ambassaden i Washington svar på tal – direkt på Twitter:

”Vi ser fram emot att informera USA:s regering om Sveriges migrations- och integrationspolitik”.

Nu överväger UD fler åtgärder för att bemöta felaktigheterna i inslaget – samtidigt som regeringspartnern Miljöpartiet varnar för konsekvenserna av Trumps utspel här på hemmaplan.

Ett nyhetsinslag på Fox News han sett kvällen innan – på det grundade USA:s president Donald Trump sitt märkliga utspel om Sverige.

I samma andetag som terrorattentaten i Nice, Paris, Bryssel och Berlin nämnde presidenten Sverige.

”De tog in en massa människor och fick fler problem än de trodde möjligt”, sa Trump när han talade i Melbourne i Florida.

Utspelet är bekymmersamt, tycker regeringspartnern Miljöpartiet.

– Det är en farlig retorik som Trump använder sig av för att piska upp en orosstämning och genom den söka stöd för sin invandringsfientliga politik, säger MP:s utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar till Aftonbladet.

Trumps beskrivning av verkligheten är skadlig också på hemmaplan, menar Miljöpartiet.

– Uttalandet riskerar att felaktigt understödja odemokratiska krafter även i Sverige. Vi får inte låta verkligheten kidnappas av osanningar som blir till sanning genom att de uttalas tillräckligt många gånger, säger Pernilla Stålhammar (Mp).

– Att Trump dessutom grundar sitt uttalande på ett inslag i en nyhetskanal i USA som innehåller en mängd felaktigheter visar att källkritik är viktigare än någonsin, säger Stålhammar till Aftonbladet.

Uppgifter: UD överväger fler åtgärder

Vid 23-tiden på söndagskvällen, svensk tid, erkände Trump de många redan misstänkte: att utspelet baserades på ett nyhetsinslag i konservativa tv-kanalen Fox News.

Inslaget har visat sig innehålla flera falska uppgifter om Sverige.

Redan i natt svarade svenska ambassaden.

”Vi ser fram emot att informera USA:s regering om Sveriges migrations- och integrationspolitik”, skriver svenska ambassaden i Washington på Twitter.

Nu överväger UD fler åtgärder för att bemöta felaktigheterna i tv-inslaget, enligt uppgift till Aftonbladet. Det kan handla om att informera med statistik på tjänstemannanivå – och att vända sig till vanliga amerikanska medborgare i sociala medier för att motarbeta en falsk bild av Sverige.

Väntar ytterligare förklaring

Enligt UD:s presstjänst väntar man sig en utförligare förklaring från amerikanska regeringen.

– Vi får avvakta och se om vi får ytterligare svar i morgon, och inte genom mediekanaler, säger Elin Holmström på UD Press på söndagskvällen.

Utrikesminister Margot Wallström kommer sannolikt att kommentera Trumps utspel och tweet under måndagen.

– När och hur går inte att säga. Vi får samla oss och se hur vi tar det. Hon är informerad om Trumps tweet, säger Erik Wirkensjö, Margot Wallströms pressekreterare till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE