Dubbelmordet i Kista

Misstänkte dubbelmördaren är tillbaka i Sverige

avGustaf Tronarp

Den man i 30-årsåldern som greps i Danmark misstänkt för dubbelmordet i Kista är tillbaka i Sverige.

Det bekräftar advokaten Peter Dahlqvist för Aftonbladet.

– Han förnekar brott. Vi är säkra på att utredningen kommer att visa att han är oskyldig, säger han.

1 av 11 | Foto: Per-Olof Sännås

Mannen greps förra helgen i den danska färjeorten Rödbyhavn. Han har nu förts till Sverige. Under lördagen hade mannen ett första möte med sitt ombud, advokat Peter Dahlqvist.

– Vi har inte genomfört något förhör än, men jag har träffat honom under dagen och vi har haft ett kort samtal. Jag kan konstatera att han förnekar brott, och att han uppger att han inte har någonting alls med detta att göra. säger Peter Dahlqvist, och fortsätter:

– Vi är förhoppningsfulla och säkra på att utredningen kommer att visa att han är oskyldig.

Ledare för Lejonen mördades

Det var på onsdagskvällen i förra veckan som två män hittades döda i en bil i Kista, norr om Stockholms innerstad. Männen hade skjutits i huvudet på nära håll. En av de mördade är en ledarfigur i det kriminella nätverket Lejonen.

Polisens teori är att gärningsmannen kände offren, och att skotten avlossades inifrån bilen.

Dubbelmordet blev kulmen på två mycket blodiga dygn i Stockholmsområdet. Ett dygn tidigare mördades två personer i Hallonbergen. Kort efter det hittades en misstänkt mördad man i ett trapphus i Alby.

Polisen befarar att dåden kan komma att följas av mer våld.

– Vi kan inte utesluta nya våldsbrott, sa Patrick Ungsäter, polischef för Stockholm nord, vid en pressträff.

”Var på väg in i landet”

Mannen som misstänks för dubbelordet befann sig i en bil tillsammans med flera andra personer när han greps. Gripandet, som skedde i samverkan mellan polis i flera länder, beskrivs som odramatiskt.

Expressen rapporterar att bilen som mannen färdades i körde i ett inresekörfält. Det tyder på att de var på väg till Sverige från Tyskland.

– Det är viktigt att understryka att han var på väg in i landet och inte ut ur landet, säger advokaten Peter Dahlqvist till Aftonbladet.

Har han sagt någonting till dig om vad han gjorde utomlands?

– Jag kommer naturligtvis inte gå in på några uppgifter som omfattas av sekretess. Nu får utredningen fortgå och så får vi se vad som händer.

Enligt advokaten ska de första formella förhören hållas under måndagen. När en eventuell häktningsförhandling kan komma att hållas är i nuläget inte bestämt.

ARTIKELN HANDLAR OM