Mobilerna som ska vända trenden för Samsung

1 av 4
NYHETER

LONDON Samsung satsar för att komma tillbaka.

Två nya toppmobiler ska hjälpa till att vända trenden.

Och ett åttapunkters säkerhetsprogram för att testa batterier.

Samsuns problem med Galaxy Note 7 i höstas har satt sina spår. Note 7 drogs in från marknaden. Något som aldrig tidigare hänt med en premiummobil från någon tillverkare. Flygbolag världen över förbjöd passagerarna att ta med den ombord.

Därför är trycket stort på Samsung när man i dag lanserar årets versioner av storsäljaren Galaxy S: S8 och S8+.

En upprepning av höstens batteribränder får inte ske.

Därför sköt man lanseringen en månad framåt och har under hösten infört ett åttapunkters säkerhetstest för nya mobiler.

– Vi har lärt oss den hårda vägen och tagit till oss det som hänt och förbättrat våra rutiner, säger Samsungs mobilchef D J Koh.

Nya S8 och S8+ har de mest avancerade processorer som monterats i mobiler hittills. De har fått ny design med skärm ända ut i kanterna och en ny kamera med snabb autofokus och möjlighet att ta bilder i mycket dåliga ljusförhållanden. S8:s skärm är 5,8 tum och på S8+ är skärmen 6,2 tum.

Dessutom kan man lås upp mobilen med ansiktet, ögonen (irisavläsning) eller fingeravtryck. 

Dessutom är mobilerna som tidigare vattentäta (IP68). 

Men den kanske största nyheten finns ännu inte på svenska. Den digitala assistenten Bixby är en av de mest avancerade hittills. Till skillnad mot många andra smarta assistenter lär sig Bixby dina vanor och önskningar och ska på så sätt bli bättre och bättre ju längre du använder funktionen.

Men om nyheterna räcker för att sätta fart på Samungs mobilförsäljning igen återstår att se. S8 och S8+ kommer till Sverige i slutet av april med ett pris runt 7 990 för S8 och 8990 kronor för S8+.