Mejla

Sofia Olsson Olsén

”Det är nu vi väljer vilka vi är”

Det är vid sådana här händelser som du kan välja vem du vill vara. För mig är det redan klart, jag vet vem jag är.

Det är ett val som varje människa kan göra, ett val vi står inför varje dag och ett val som avgör hur du väljer att se på världen och dina medmänniskor.

Kanske också på dig själv.

Det dröjer inte många minuter efter den fruktansvärda attacken mot vår huvudstad förrän mejlen till mig börjar komma in.
”Era jävla pk idioter! Må fan ta era naiva vänstersvin!”, skriver Berit. 
”Är ni nöjda nu era djävla PK-fascister på Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan, SVT etc...”, skriver Allan.

Berit och Allan har tydligt gjort sina val. De har valt hatet, de har bestämt sig redan innan de vet orsaken till attacken, innan de vet vem som utfört den eller motivet.

Berit och Allan är terrorismens starkaste supportar – för de gör exakt det som terroristerna vill. De väljer rädslan istället för kärleken.
Men utanför min mejlbox flödar värmen, omsorgen om varandra och engagemanget. Via hashtagen #openstockholm på Twitter öppnar tusentals stockholmare sina hem, sina kontor och sina hjärtan för strandsatta medmänniskor.

Jag kan läsa hur Jennifer erbjuder skjuts från Skogås och hur Elina öppnar sitt hem för den som inte har någonstans att ta vägen.

”Om någon sitter fast i stan och behöver hjälp med att hämta och utfodra barn söder om söder – hojta!”, skriver Micke medan Jakob lägger upp en bild som visar alla pizzor han köpt hem och erbjuder eventuellt strandsatta i närheten av Torsplan.

Även göteborgare och andra runt om i landet ger bostad för de stockholmare som är strandsatta och inte tar sig hem då tågen ställts in som en konsekvens av att Centralen utrymts.
Som sagt, tusen och åter tusen är de människor som utan förbehåll valt den svåra vägen när sådant här händer. Som istället för att leta någon att hata väljer någon att ge värme och hjälpa. Trots att vi alla står vilsna och egentligen inte vet vad eller vem som vill oss illa.

Vi såg det efter terrorattacken på Utöya och i Oslo, vi såg det i Paris, i Bryssel, Nice och efter 11 septemberattacken 2001. Så många människor som inte låter hatet och rädslan ta över. Så många som bestämt sig för att i allvarets stund visa att terrorn aldrig ska ta vårt öppna och välkomnande samhälle ifrån oss.
Att alla människor har ett val.

Jag har valt. Jag vet vem jag vill vara.

Publisert:

LÄS VIDARE