M-toppen köpte vin och tågbiljetter – med riksdagens SJ-kort

Av: Isabelle Nordström, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé har köpt privata tågbiljetter och vin för SJ Priopoäng han fått i tjänsten.

Trots att detta är emot reglerna.

– Jag kan bara beklaga att det här har skett, säger Tomas Tobé vid en hastigt sammankallad presskonferens på tisdagen.

Tomas Tobé, partisekreterare i Moderaterna.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Tomas Tobé, partisekreterare i Moderaterna.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé har köpt vin och resor för SJ-poäng han fått i tjänsten som riksdagsledamot, skriver Expressen.

– Ja, det stämmer att jag handlade på tåget med SJ-poäng, erkänner Tomas Tobé till tidningen.

Borde ha haft bättre kontroll

Kortet har han fått i sin tjänst som riksdagsledamot och får bara användas för tjänsteresor. Det står också uttryckligen att bonuspoäng inte får användas annat än vid tjänsteresor.

På tisdagseftermiddagen kallade Moderaterna till en pressträff i riksdagen där partisekreteraren beklagade sig gång på gång.

– Jag borde ha haft bättre kontroll på hur man använder poäng och sett till att de inte användes på det sätt som gjorts, säger han.

– Jag ska se till så att det här aldrig sker igen. För mig är det nu glasklart hur poäng ska användas.

Anmäler sig själv

Tomas Tobé erkänner att han använt poängen för privata ändamål, till ett värde av 10 865 kronor. Förutom åtta stycken privata tur/retur-resor och vin har han köpt mat och en påse nötter för poängen.

Efter avslöjandet har partisekreteraren nu gått igenom sina resor och anmält sig själv till både riksdagsförvaltningen och Skatteverket. Han kommer nu att tvingas betala förmånsskatt för de privata resorna.

– Jag har gått igenom hur jag har rest, när poängen har använts och jag har hittat åtta tur och returresor som har köpts för poäng. Dom har jag nu anmält till riksdagsförvaltningen och Skatteverket för att jag ska göra rätt för mig, säger Tobé.

Publicerad: