Amerikansk brottsexpert: ”Madeleine McCann är död”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvunna Madeleine McCann avled i familjens semesterlägenhet i Portugal 2007. Den enorma sökoperationen – som nu pågått i nästan tio år – sattes igång för att mörka dödsfallet.

Det påstår den amerikanska brottsexperten Pat Brown och ex-polisen Goncalo Amaral.

– Det är meningslöst att spendera alla de här pengarna eftersom ingenting de gör kommer att få tillbaka barnet till livet, säger Brown till sajten news.com.au.

1 av 2 | Foto: AP
Madeleine McCann försvann i maj 2007.

I maj 2007 försvann den då treåriga Madeleine McCann från den lilla semesterorten Praia da Luz på Portugals sydkust. Hennes föräldrar Kate och Gerry slog larm om att deras dotter blivit bortförd – och en enorm sökinsats inleddes.

Letandet efter Madeleine är nu inne på sitt tionde år, och insatsen beräknas ha kostat den brittiska polisen motsvarande omkring 120 miljoner kronor.

Nu växer kritiken mot det enormt resurskrävande polisarbetet. En av dem som dömer ut sökandet som ett rent slöseri är den amerikanska brottsexperten och gärningsmannaprofileraren Pat Brown. I en intervju med den australiensiska sajten news.com.au påstår hon att Madeleine sannolikt avled i den portugisiska semesterlägenheten.

– När jag analyserade Madeleine-fallet så drog jag slutsatsen att att det inte finns bevis som stödjer slutsatsen att hon blev bortförd. Madeleine är död, säger hon, och fortsätter:

– Det är meningslöst att spendera alla de här pengarna eftersom ingenting de gör kommer att få tillbaka barnet till livet.

Anklagelsen: Fejkade bortförandet

Enligt Pat Brown orsakade treåringens död troligen av vårdslöshet eller medicinering. Hon hävdar vidare att kroppen fördes till en avlägsen plats, och aldrig kommer att hittas.

Teorin att Madeleine McCann avled i lägenheten lanserades redan 2008. Då publicerade den portugisiske ex-polisen Goncalo Amaral, som ledde den inledande sökoperationen, en bok med titeln ”The Truth of the Lie”. Där påstår han att Kate och Gerry McCann iscensatte bortförandet för att mörka dotterns död.

Föräldrarna har drivit en rättsprocess för att stoppa utgivningen av boken, men Storbritanniens högsta domstol har gett Goncalo Amaral rätt. I februari blev det känt att han arbetar med en andra bok om fallet.

Får ännu mera pengar

Tidigare i veckan fick den brittiska polisen ett resurstillskott på motsvarande över 900 000 kronor. Detta ska finansiera ytterligare ett halvårs letande efter Madeleine. Beslutet har fått hård kritik.

– När man vet hur många outredda mord det finns här i London så måste man ibland lägga känslorna åt sidan och säga att det får räcka, sa den pensionerade polischefen Sue Hill i morgonprogrammet ”Good Morning Britain”.

Föräldrarna Gerry och Kate har inte kommenterat kritiken eller Pat Browns teori. En talesperson för familjen säger dock till The Sun att de inte har gett upp hoppet:

– Det finns inga bevis för att Madeleine dog i semesterlägenheten eller någon annanstans. Och innan det finns minsta bevis så tror föräldrarna att deras dotter fortfarande kan vara vid liv.

Publicerad: