Donald Trump till angrepp mot ”Al Frankenstein” – får mothugg

avAdam Westin

President Donald Trump går till hårt angrepp mot Al Franken, efter bilder där toppdemokraten tar en sovande journalist på brösten.

Samtidigt har Donald Trump ett dussintals liknande händelser i bagaget.

Presidenten kallas för en ”veteran” när det gäller att anklagas för sexuella övergrepp.

1 av 3 | Foto: Leeann Tweeden/KABC

Donald Trump skriver på Twitter om Al Franken, demokratisk senator i Minnesota och tidigare komiker i bland annat Saturday Night Live:

”Al Frankenstein-bilden är riktigt illa, säger mer än tusen ord. Vart går hans händer på bild 2, 3, 4, 5 & 6 medan hon sover?”

”Och att tänka att han bara förra veckan läxade upp alla som ville lyssna om sexuella trakasserier och respekt för kvinnor. Leslie Stahl tape?”

Turnerade i mellanöstern

Bilden på en leende Al Franken som tar på Leeann Tweedens bröst togs under julen 2006. Tweeden är i dag nyhetsankare på KABC i Los Angeles, och berättar om händelsen på radiostationens sajt.

Demokraten Al Franken var då komiker och affischnamn för turnén, där de båda uppträdde för soldater i mellanöstern.

På en CD-skiva med turnébilder hittade Leeann Tweeden bilden, där hon sitter och sover på transportflygplanet på väg hem till USA. Hon är iförd skyddsväst och kevlarhjälm. Al Franken håller sina händer på hennes bröst och ler brett in i kameran.

”Jag kände mig kränkt. Generad. Förringad. Förödmjukad”, skriver Leeann Tweeden och fortsätter:

”Hur vågar någon ta på mina bröst så här och samtidigt tycka att det är roligt?”

Journalisten säger även att hon låtit bli att berätta om händelsen, av rädsla att det skulle ligga henne till last i karriären. Fram till nu.

”Äcklas av mig själv”

Under turnén ska Al Franken även ha tvingat till sig en kyss, under en repetition. Toppdemokraten och tidigare komikern har tagit avstånd från sitt agerande, i ett skriftligt uttalande.

”Jag ser på det nu och äcklas av mig själv. Det är inte roligt. Det är fullkomligt opassande”, skriver Al Franken i ett uttalande. Han vill även att hans agerande utreds och säger sig vara samarbetsvillig.

I sina tweets insinuerar Donald Trump att det skulle ha hänt fler och grövre saker efter att bilden togs, men sådana uppgifter eller bilder har inte framkommit.

”Leslie Stahl tape” refererar till ett avslöjande i New York Magazine, där Franken föreslår ett skämt om att droga och våldta Leslie Stahl, journalist på programmet 60 Minutes.

Donald Trump anklagades av elva kvinnor

Många har påpekat Donald Trumps historia av liknande händelser och uttalanden. I rubriken kallar New York Times presidenten för en ”veteran” när det kommer till anklagelser om sexuella övergrepp.

Inspelningen från 2005 där Donald Trump själv talar om att ta sig friheter med kvinnor och att man ’är en stjärna’ kan man greppa tag i deras könsorgan, är det mest framträdande exemplet.

Under valrörelsen trädde elva kvinnor fram och berättade om sexuella övergrepp och övertramp som Donald Trump ska ha gjort sig skyldig till.

Presidenten har avfärdat kvinnornas historier som falska, och pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders har tidigare sagt att kvinnorna ljuger.

ARTIKELN HANDLAR OM

Al Franken

MeToo