Skyttens metodiska mördande fångades på video

NYHETER

Devin Kelley gick mellan bänkraderna i kyrkan i sju minuter och sköt metodiskt sina offer – även små barn – i huvudet. Avrättningarna fångades av en videokamera som kyrkan installerat.

1 av 2 | Foto: David J. Phillip/AP/TT
Vicepresident Mike Pence kramar om Stephen Willeford, som sköt gärningsmannen i Sutherland Springs.

Detaljerna om massmordet i det lilla samhället Sutherland Springs i Texas blir alltmer makabra och precisa. Myndigheterna har också offentliggjort namnen och könen på de 26 personer som dog: tio kvinnor, sju män, åtta barn och en gravids kvinna ofödda barn.

Det yngsta offret var endast ett år, det äldsta var 77.

Massmördaren, 26-årige Devin Kelley, började skjuta redan utanför kyrkan men väl därinne sköt han i sju minuter, skriver New York Times som pratat med en polis som informerats om händelsen.

En videokamera fångade hela händelseförloppet. Kameran spelade in gudstjänsterna som församlingen brukade lägga ut på Youtube.

Laddade om flera gånger

Kelley kom till baptistkyrkan med magasin som tar mer än 400 skott, men det är inte fastslaget hur många han faktiskt avfyrade, enligt polisen. Han laddade om flera gånger och kan ha tömt uppemot 15 magasin.

En kvinna som skadades i blodbadet säger att Kelley fortsatte att skjuta mot dem som försökte fly, samt dem som hukade under bänkarna och på golvet. David Brown, vars mamma Farida sköts i benen, beskriver för The Washington Post hur skytten avfyrade fyra skott i kroppen på en kvinna direkt till vänster om henne.

– Vid varje skott så grät hon till, säger Brown och berättar att mamman sade till kvinnan att hon nu skulle komma till himlen.

Pence på plats

Devin Kelleys telefon kan vara ytterligare en ledtråd i utredningen, men den har polisen ännu inte lyckats öppna, enligt New York Times. Kelley skickade hotfulla sms till sin svärmor som brukade besöka kyrkan, enligt polisen.

Telefonen är en Iphone, och Apple har erbjudit FBI "tekniskt stöd", enligt ett uttalande skriver AP.

Efter masskjutningen i San Bernardino i Kalifornien 2015, då 14 människor dog, blev frågan akut om telefontillverkarna ska hjälpa myndigheterna att få information ur en kunds telefon. Apple nekade FBI hjälp med hänvisning till att tekniken kunde komma att läcka till utomstående.

Polisen tror inte att någon annan var inblandad i massakern, och inte heller att den var religiöst eller politiskt motiverad.

USA:s vicepresident Mike Pence har åkt till Texas och mött människor som överlevde massmordet i kyrkan, och anhöriga till offren. Han har deltagit i en utomhusmässa med de sörjande.

Han har också i ett tal kritiserat det amerikanska flygvapnet, som inte rapporterade in en tidigare dom mot Kelley, något som hade kunnat förhindra hans vapeninköp.

Så många masskjutningar sker i USA 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM