Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien väntas utropa självstyre – då varnar Madrid

Av: 

Susanna Hållbus

NYHETER

I dag torsdag klockan 10.00 löper fristen ut, efter folkomröstningen.

Då väntas Kataloniens ledare Carles Puigdemont utropa regionen självständig från Spanien. Det berättar en katalansk regeringskälla för Reuters.

Men Madrid varnar för konsekvenser.

– Jag ber Carles Puigdemont att handla i sunt förnuft, på ett balanserat sätt, och sätta alla medborgares intressen i första rummet.

Så sa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under onsdagen.

Efter den kontroversiella folkomröstningen 1 oktober har regionen fram till torsdag klockan 10.00 att meddela om man utropar självständighet eller inte. Och en regeringskälla säger till nyhetsbyrån Reuters att regionspresidenten Carles Puigdemont står redo att förklara Katalonien till Europas nyaste, autonoma stat.

Med bara timmar kvar försökte Madrid med både morot och piska.

Hotar med oanvänd lag

Först vädjade premiärminister Mariano Rajoy Kataloniens ledare att agera förnuftigt.

Samtidigt upprepade biträdande premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría att slitningarna kan tvinga Spanien att bruka artikel 155 i konstitutionen. Den hittills oanvända grundlagsdelen gör att Madrid kan kräva att regionerna ska fullfölja sina åtaganden till landet. Det kan betyda att Kataloniens självstyre upphör helt.

Om Carles Puigdemont och Katalonien avstår från att ge besked på torsdagens förmiddag kommer spanska regeringen att ta över styret över regionen.

Protesterade mot fängslanden

Frågan om självstyre klyver Kataloniens befolkning.

Under tisdagskvällen deltog omkring 200 000 personer i en manifestation i Barcelona. Med tända ljus och katalanska flaggor protesterade de mot fängslandena av Jordi Cuixart och Jordi Sànchez. Separatisterna som kallas ”Los dos Jordis” står anklagade för uppvigling i samband med protester kring folkomröstningen 1 oktober.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera


Publisert:

LÄS VIDARE

Kataloniens polischef släpps fri efter förhör

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Spanien

Barcelona