Telias vd: ”Lite tungt på tillväxtsidan”

NYHETER

Telia har det tungt på tillväxtsidan i Sverige. Det säger telekombolagets vd Johan Dennelind efter kvartalsrapporten som kom in under förväntan. Bolaget hoppas kunna lämna problemområdet Eurasien innan året är slut.

Telia redovisar en vinst före skatt på 1 044 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4 359 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 1 266 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning. Omsättningen sjönk med 8,8 procent till 19 628 miljoner kronor.

– Det är en överlag ganska okej rapport vi lämnar i dag där vi håller oss till våra ambitioner för 2017, säger vd:n Johan Dennelind till SvD.

”Ligger ungefär i linje”

Både vinsten och omsättningen sjunker i jämförelse med samma period förra året. Vad beror det på?
– Om man tittar på rapporterade valutor så stämmer det. Vi har ett antal effekter i valuta, vi har avyttrat verksamhet. Tittar man underliggande organisk ligger vi ungefär i linje med det vi har sagt att vi ska göra för året. Vi ska komma in med ett resultat ungefär i linje med 2016, säger Johan Dennelind.

Sparåtgärderna går som planerat, enligt bolagsledningen.

"Resultatet från våra åtgärder på kostnadssidan är mest synligt i Sverige, där omkostnaderna minskade med 6 procent i det tredje kvartalet. och vi är bekväma med att vi skall nå vår ambition om en 5-procentig sänkning av omkostnaderna under andra halvåret 2017", skriver vd Johan Dennelind i rapporten.

”Viktigt visa att det finns tillväxt”

Bolaget står också fast vid den tidigare lämnade resultatprognosen för helåret, det vill säga en underliggande vinst i nivå med fjolåret. Dessutom upprepas att kassaflödet bör täcka en utdelning omkring 2016 års nivå.
Johan Dennelind lyfter fram att bolaget växer i sex av sju länder.

– Även om det inte är någon jättetillväxt är det viktigt att kunna visa att det finns tillväxt så att vi kan kapitalisera på det. Även om Sverige har det lite tungt på tillväxtsidan och framförallt beror ju det på fibern, säger han.

När kommer ni att lämna Eurasien?

– Vi kommer att göra det när vi känner att vi kan sälja till rätt köpare, till rätt pris och rätt risk. Vi har en bra fungerande process tillsammans med Turkcell som är delägare i verksamheterna där borta. Det finns ingen anledning just nu att tro att vi inte ska kunna göra det under året, även om jag inte sätter det som någon skarp deadline. Vi jobbar frenetiskt för att få till en försäljning.
Är ni säkra på att det inte kommer fler dyra mutskandaler?
– Avseende Uzbekistan har vi rapporterat och förlikat och vi har inte vad vi vet några andra pågående utredningar mot bolaget nånstans i världen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Telia