Näthat

Bilden på Karin används som propaganda: ”Så långt ifrån vad mamma stod för”

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

En bild på en blåslagen äldre kvinna sprids på sociala medier med texten ”Stina 85 år blev misshandlad och rånad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm.”

I själva verket föreställer bilden Karin Forslund, som ramlade flera gånger på sitt vård- och omsorgsboende i Söderhamn 2014.

– Vi blev ledsna och förbannade. Mamma stod för alla likas värde, säger dottern Maysan Säärelä.

Bilden har delats cirka 1 200 gånger sedan den lades upp i torsdags. Facebookanvändaren som lagt upp den påstår att bilden föreställer en 85-årig kvinna vid namn Stina som blivit ”misshandlad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm”. Bilden har också spridits på Twitter med påståenden om att den äldre kvinnan blivit misshandlad av romer.

Ville förbättra äldrevården

Men inlägget stämmer inte. Bilden på den blåslagna kvinnan fick uppmärksamhet 2014 då Söderhamns-Kuriren skrev en artikel om henne och Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell skrev i september 2014 om Karin Forslund som bild för den svenska äldrevården.

95-åriga Karin hade ramlat fyra gånger på två veckor på sitt vård- och omsorgsboende i Söderhamn. För Söderhamns-Kuriren förklarade hennes dotter då att hennes mamma känt sig för besvärad att fråga personalen om hjälp att ta sig till toaletten, trots att hon satt i rullstol. Några veckor senare dog hon av en stroke.

LEDARE: Detta är bilden av svensk äldrevård

”Ledsna och förbannade”

Karins döttrar Maysan Säärelä och Kerstin Johansson uppmärksammades på att bilden spreds när en vän till dem skickade bilden.

– Vi blev jätteledsna och förbannade. Det här är så långt ifrån vad mamma stod för. Hon stod för alla likas värde, säger Maysan Säärelä.

Karins döttrar Maysan Säärelä och Kerstin Johansson är upprörda.

Just att bilden används för att sprida den här typen av åsikter är det som känns värst för Karins döttrar. Deras mamma gick ut med sin berättelse med syfte att förbättra situationen inom äldrevården.

– Hon var väldigt tveksam först men sedan kom hon på att personalen kunde få det bättre och få fler som jobbar där om hon berättade om hur det var, säger Maysan Säärelä.

Chefredaktören: ”Falsk och rasistisk propaganda”

Maysan Säärelä och Kerstin Johansson har polisanmält inlägget. Även Mittmedia ser allvarligt på det som inträffat och har gjort en polisanmälan om upphovsrättsbrott.

– Det är bedrövligt att man ens kommer på tanken att stjäla en bild och använda den för falsk och rasistisk propaganda. Jag lider med de anhöriga, säger Anders Ingvarsson chefredaktör för Mittmedias Hälsingetidningar till Aftonbladet.

Enligt helahalsingland.se har även organisationen Näthatsgranskaren anmält personen för hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannen bakom inlägget, som berättar att han hittade uppgifterna ”i en tidning eller någonstans” och inte kontrollerade dem.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag visste inte att det inte var sant”

ÄMNEN I ARTIKELN

Näthat

Söderhamn