Forskning & vetenskap

Han injicerar ormgift frivilligt – kan leda till nytt botemedel

Av: 

Anna-Cajsa Torkelsson

NYHETER

I nära trettio år har reptilfanatikern Steve Ludwin regelbundet injicerat ormgift.

Även om det händer att injektionerna går snett, så illa att han varit nära att dö efter en överdos, hävdar han att giftet stärker hans immunförsvar.

Nu undersöker forskare om Ludwins antikroppar kan användas för att skapa ett motgift mot ormbett, skriver AFP.

Enligt Steven Ludwin själv har han inte varit förkyld på 15 år – allt tack vare det ormgift han regelbundet injicerar i armen. Genom åren har han injicerat såväl kobragift som gift från svart mamba.

– Det jag gör låter väldigt galet, men det har visat sig att det kan ha många hälsofördelar, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Men han rekommenderar inte nybörjare att testa att klämma fram gift ur ormgaddar – och det är ingen festlig upplevelse att ha kobragift i blodomloppet.

– Känslan är inte trevlig alls. Det är inte som en Jim Morrison-tripp. Du blir inte hög – det är extrem smärta, säger Steve Ludwin.

”Vetenskapen kan vara tacksam”

På senare år har vetenskapen börjat intressera sig för den brittiske ormentusiasten. Just nu undersöker forskare vid universitetet i Köpenhamn om det går att ta fram ett motgift mot ormbett genom att använda de antikroppar som Ludwin producerat. Planen är att hitta kopior av antikropparna, isolera dem, testa dem och slutligen börja producera likadana, säger Brian Lohse, en av forskarna, till AFP.

Om projektet lyckas skulle det vara första gången forskare klarar av att ta fram motgift från en mänsklig donator. Tidigare har motgift främst tagits fram från hästar som har injicerats med gift.

– Vetenskapen, och kanske framtida ormbitna, kan vara tacksamma för Steves ansträngningar, men å andra sidan är det väldigt farligt att ge sig på självimmunisering, säger Brian Lohse.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap

Hälsa