Donald Trump – USA:s nye president

USA inför nya sanktioner mot Iran

Donald Trumps varning: ”Iran leker med elden”

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. Det amerikanska finansdepartementet riktar nya sanktioner mot Iran.

De omfattar 13 personer och tolv företag som uppges vara inblandade i landets missilprogram.

– Tiden då vi blundade för Irans fientliga och krigiska handlingar är över, säger Michael Flynn, säkerhetsrådgivare åt president Trump.

Den iranska regimen svarar med att införa ”begränsningar” för amerikaner som anklagas för att stödja regionala terrorgrupper.

De nya sanktionerna är den första konkreta åtgärden från Donald Trumps administration i det upptrappade ordbråket med Iran.

Sanktionerna riktas mot individer och företag i Iran, Kina, Libanon och Förenade Arabemiraten. Samtliga uppges ha kopplingar till missilprogrammet och den iranska armén.

– Irans fortsatta stöd av terrorism och utvecklingen av det ballistiska missilprogrammet utgör ett hot mot regionen, våra samarbeten över hela världen och USA, säger John Smith, biträdande chef på utrikesdepartementets enhet för kontroll av utländska tillgångar, enligt AFP.

I ett uttalande går Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare åt president Trump, till hårt angrepp mot den iranska regimen.

– Det internationella samfundet har varit för tolerant gentemot Irans dåliga uppförande. Ritualen att samla FN:s säkerhetsråd för ett krismöte och utfärda ett starkt uttalande är inte nog. Trump-administrationen kommer längre inte längre tolerera Irans provokationer som hotar våra intressen, säger han, och fortsätter:

– Tiden då vi blundade för Irans fientliga och krigiska handlingar gentemot USA och våra allierade är över.

Iran svarar på sanktionerna genom att införa ”begränsningar” för amerikanska medborgare och företag som beskylls för att stödja regionala terrorgrupper, rapporterar Reuters. Några närmare detaljer om vad detta innebär är ännu inte kända.

Iran menar vidare att USA:s agerande bryter mot internationella överenskommelser.

Varnades av Trumps rådgivare

Det var i söndags som Iran genomförde ett test av en ballistisk medeldistans-missil. USA kritiserade landets agerande skarpt. Tidigare i veckan framförde Michael Flynn en ”officiell varning” till Iran.

Det budskapet förstärktes sedan av Donald Trump. På fredagsmorgonen, lokal tid, kom presidenten med ett nytt skarpt budskap till landet.

”Iran leker med elden - de uppskattar inte hur ”snäll” president Obama var mot dem. Inte jag!”, twittrade Trump.

Iran is playing with fire - they don't appreciate how "kind" President Obama was to them. Not me!

Iran: Kommer fler test

Enligt säkerhetsrådgivaren Michael Flynn hotar Irans beteende den globala stabiliteten.

– Vi fördömer handlingar från Iran som underminerar säkerheten, välfärden och stabiliteten i och bortom Mellanöstern som utsätter amerikanska liv för fara, sa han tidigare i veckan.

Än så länge har dock Iran inte visat några tecken på att vika från sin linje.

Ali Akbar Velayati, högt uppsatt medarbetare till Irans ledare ayatolla Ali Khamenei, avfärdar kritiken från Donald Trump som ”grundlöst gormande”:

– Iran kommer att fortsätta att testa sina förmågor när det gäller ballistiska missiler och Iran kommer inte att be något land om tillåtelse för att försvara sig självt.

Lobbyorganisationen National Iranian American Council har varnat för att ordkriget kan leda till en militär konflikt.

”Michael Flynns uttalande om Iran var vårdslöst. Hans kommentarer skulle kunna tolkas som tomt skryt, men de kommer att leda till svar från Iran som i sin tur kommer att innebära ytterligare hot från USA. Upptrappningen som började med skryt kan sluta med krig”, skriver gruppen i ett uttalande.

Irans utrikesminister Javad Zarif skriver på Twitter att regimen inte vill ha krig. Samtidigt slår han dock fast att landet ”bara kan lita på sitt eget försvar.”

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Varningen efter USA:s hot mot Iran: Kan sluta med krig

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

Michael Flynn

Kärnvapen

Säkerhetspolitik

FN:s säkerhetsråd

USA