Polis i suv rammade kvinna – smet från platsen

NYHETER

Polisbefälet rammade en kvinna på ett övergångsställe med sin stora suv – och smet.

Men ett vittne skrev upp bilens registreringsnummer.

Nu döms befälet till höga böter.

– Jag såg aldrig kvinnan, har polisbefälet hävdat.

Foto: P-O SÄNNÅS

Trafikolyckan inträffade på morgonen den 24 augusti 2016, strax söder om Stockholm. Polismannen har uppgett att trafikläget var rörigt. En spårvagn hade tutat på en annan bil och sedan på hans trots att han inte stod i det markerade området.

Han körde då runt spårvagnen, passerade övergångsstället och gasade på. Han hävdar att han inte märkte att han körde på någon.

– Då hade jag stannat och klivit ur, jag har varit polis så länge så jag vet att det blir ju inte bättra av att dra. Jag har inte sett den här kvinnan, jag känner mig helt oförstående och det känns för jävligt.

Flera vittnen såg olyckan och kunde uppge bilen registreringsnummer och mannens signalement. Bilen togs i beslag och enligt den tekniska undersökningen fanns det färgavskrapningar på stötfångaren.

Den påkörda kvinnan fick sjukskriva sig och besöka kiropraktor för smärtor i axel, skuldror och knä, och fick svårt att utföra vissa rörelser.

De psykiska effekterna blev kännbara med panikkänslor, koncentrationssvårigheter, sömnproblem med mera.

– Jag skulle gå över övergångsstället och det kom en bil jättefort och krockade med mig så jag ramlade, har kvinnan sagt i förhör.

– Han måste ha sett mig eftersom jag var på gatan.

Sex personer såg olyckan. En passagerare på tvärbanan har vittnat om hur en bil gasade snabbt och sedan körde på kvinnan.

– Jag hörde hur hjulen spann på bilen, har vittnet sagt, och såg hur bilen träffade kvinnans vänstra sida. Kvinnan föll till marken och bilen fortsatte.

Vittnet hann skriva ned bilens registreringsnummer.

Ett annat vittne har uppgett att hon såg hur den stora bilen träffade kvinnan, kollisionen lät som en duns.

– Jag uppfattade inte det som om bilen försökte väja utan körde rakt på kvinnan, har det vittnet sagt.

– Den körde snabbt därifrån.

Ett tredje vittne har berättat hur han hörde tvärbanan tuta och bildäck som skrek.

– Jag såg en bil köra i full fart mot övergångsstället där den körde på en kvinna mitt på det och sedan över ena hennes ben. Gångtrafikanterna hade grönt ljus.

Södertörns tingsrätt anser att bevisningen är tillräcklig för att polisen ska dömas för vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik och obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Påföljden blir 120 dagsböter, 42 000 kronor och att betala 42 940 kronor i skadestånd.

– Vi ska överklaga domen, säger mannens försvarare, advokat Johan Eriksson.

– Vi delar inte uppfattningen om att samtliga vittnen har varit samstämmiga.

Kvinnan har enligt Johan Eriksson inga skador som tyder på att hon har blivit påkörd av en bil. Då bilen undersöktes upptäcktes ingen åverkan som kan uppstå vid kollisioner.

– Jag tror inte att vittnena ljuger men att de har misstagit sig. De tror att bilen kört på kvinnan, min idé är att hon har fallit. Bilen har aldrig träffat henne.

ARTIKELN HANDLAR OM