Trump hotar skicka trupp till Mexiko – om ”bad hombres” inte stoppas

avNivette Dawod

Stoppar inte Mexiko sina ”bad hombres” kan USA komma att sända trupper till landet.

Det hotet uttalade Donald Trump i ett telefonsamtal med Mexikos president Enrique Pena Nieto i fredags, avslöjar nyhetsbyrån AP.

Vilka människor Trump ansåg vara ”bad hombres” framkommer däremot inte.

1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX

USA är redo att sända trupper för att stoppa ”bad hombres där nere”, om inte Mexikos militär gör mer för att kontrollera dem, sa Donald Trump i ett telefonsamtal med Enrique Peña Nieto i fredags.

Nyhetsbyrån AP har kommit över en utskrift av telefonsamtalet och beskriver i sitt avslöjande att Trump inte i detalj specificerar vilka han anser vara så kallade ”bad hombres”. Däremot har han tidigare under presidentvalskampanjen, bland annat vid en av debatterna mot Hillary Clinton, pekat ut gruppen kriminella invandrare som han vill deportera från USA, i samma andetag som han nämnt knarklangare i det drogkrigstyngda Mexiko.

Samtalet var ”respektfullt”

Utdraget som AP refererar till uppger inte hur den mexikanske presidenten svarade på Trumps uttalande, men en talesperson för presidenten, Eduardo Sanchez, har förtydligat att man inte uppfattade det hela som hotfullt. Samtalet var ”respektfullt”, sa Sanchez till Radio Formula i går kväll.

– Det är absolut falskt att den amerikanske presidenten hotade att skicka trupper till Mexiko, sa han enligt AP.

”Tror att er militär är rädd”

Det mexikanska utrikesdepartementet förnekar att ”det negativa uttalandet” överhuvudtaget gjordes vid en fråga från AP. ”Tvärtom var tonen konstruktiv”, förtydligar mexikanska UD i en kommentar. Även Trump har beskrivit samtalet i fredags som ”vänskapligt”.

AP:s avslöjande gör dock gällande att Trump även ska ha sagt:

– Jag tror att er militär är rädd. Vår militär är inte det, så jag kanske skickar ner dem för att ta hand om det här.

Även den mexikanska hemsidan Aristegui Noticias har uppgifter om att det var så telefonsamtalet mellan presidenterna gick till. Och journalisten Dolia Estevez rapporterar att Trump ska ha haft en förnedrande och konfrontativ ton mot Peña Nieto.

”De måste knockas ut”

CNN har ytterligare ett citat från samma telefonsamtal där Trump enligt deras källor sagt:

– Ni har några riktigt tuffa ”hombres” i Mexiko som ni behöver hjälp med. Vi är villiga att hjälpa till med det ”big league” (ett uttryck Trump brukar använda, ungefär ”rejält”, reds anm), men de måste knockas och ni har inte gjort något bra jobb med att knocka dem.

CNN:s uppgifter gör gällande att Trumps uttalande inte var hotfullt, utan snarare ska ha uppfattas som en hjälpande gest.

Ställde in möte

Det är inte första gången de båda presidenternas samtal tar en oväntad vändning, om så skulle vara fallet även den här gången.

För bara en vecka sedan ställde Peña Nieto in sitt planerade möte med USA efter att han och Trump bråkat öppet på Twitter om den mur som Donald Trump utfärdat en exekutiv order om att han vill bygga vid USA:s gräns mot Mexiko.

– Mexiko tror inte på murar. Jag har sagt det gång efter gång: Mexiko kommer inte betala för någon mur, sa den mexikanske presidenten sedan.

”Vi måste vara tuffa”

Under en kristen bönefrukost arrangerad i Washington i dag försvarade Donald Trump sin hårda ton och de flera telefonsamtal han haft med världsledare, som blivit nyhetsrubriker:

– Vi måste vara tuffa, sa han enligt nyhetsbyrån AP, och fortsatte med att säga att världen är ”i trubbel” eftersom andra länder utnyttjat USA, men att hans regering nu tänker ändra på det.

ARTIKELN HANDLAR OM