Mexikos president ställer in möte med Trump

avGustaf Tronarp, Niklas Eriksson

WASHINGTON. Murbråket mellan USA och Mexiko eskalerar.

Donald Trump ställde sin mexikanska kollega inför ett ultimatum: Betala – eller skippa det planerade mötet nästa vecka.

President Enrique Peña Nieto valde det sistnämda.

Nu slår Vita huset tillbaka med ett hot om att höja importskatten med 20 procent.

Foto: REUTERS

Under nästa vecka var det tänkt att Mexikos president Enrique Peña Nieto skulle besöka Donald Trump i Vita huset.

Men efter att Trump skrev under den exekutiva ordern om muren vid USA:s södra gräns väljer Peña Nieto att strunta i resan till Washington.

”På morgonen informerade vi Vita huset att jag inte kommer att genomföra det planerade arbetsmötet på tisdag med @POTUS”, skriver han på Twitter.

Under torsdagseftermiddagen, lokal tid, höll Donald Trump tal inför de republikanska kongressledamöterna på ett möte i Philadelphia. Där hävdade presidenten att han ”kommit överens” med sin mexikanska kollega om att ställa in mötet.

– Så länge Mexiko inte behandlar oss rättvist, så länge de inte behandlar oss med respekt, så vore mötet fruktlöst, sa Donald Trump.

”Mexiko tror inte på murar”

I ett videouttalande på onsdagskvällen, lokal tid, upprepade den mexikanska presidenten sitt budskap om att landet inte kommer att stå för notan för muren:

– Mexiko tror inte på murar. Jag har sagt det gång efter gång: Mexiko kommer inte betala för någon mur.

Men Donald Trump håller lika envist fast vid sin linje.

– Till sist handlar det om vad som händer med Mexiko. Vi kommer att inleda de förhandlingarna relativt snart, och de kommer att betala tillbaka i någon form, sa han till ABC News på onsdagen.

Under talet i Philadelphia återvände han till finansieringsfrågan:

– Jag har sagt det flera gånger: Det amerikanska folket kommer inte betala för muren, och det jag har gjort klart det för den mexikanska regeringen.

Trump sa också att administrationen kan ”gå en annan väg”.

”Väntas kosta miljarder”

Senare på torsdagskvällen kan ”den andra vägen” ha fått sin förklaring. Enligt Sean Spicer, talesperson för Vita huset, kan muren komma att finansieras med en höjning av importskatten på varor från Mexiko med 20 procent.

Spicer uppger att Trump diskuterat skatteplanen som en möjlig finansieringsväg med kongressens ledare och vill att höjningen ska finnas med i ett ”omfattande program med skattereformer”, skriver AP.

– Det skulle generera 10 miljarder dollar per år och och skulle med lätthet betala muren, säger Sean Spicer enligt nyhetsbyrån.

Summan Spicer nämner motsvarar cirka 88 miljarder svenska kronor.

Förslaget fick dock omedelbart hård kritik från republikanska kongressledamöter. En av dem är Lindsay Graham, senior republikan i senaten.

”Enkelt uttryckt, varje förslag som ökar priset på Corona, tequila eller margaritas är en väldigt dålig idé. Mucho sad”, twittrade han.

Kritikstormen fick Sean Spicer att snabbt backa från skattéiden. Pressekreteraren sa senare att det var en av möjliga lösningar som diskuteras.

Kostar över 100 miljarder

På torsdagen uppgav Mitch McConnell, republikansk majoritetsledare i senaten, att murbygget beräknas kosta mellan 12 och 15 miljarder dollar. Det motsvarar ungefär 105–130 miljarder kronor. Den enorma summan gör att en uppgörelse med Mexiko oerhört viktig för många i den amerikanska kongressen.

En rad tunga republikaner är bekymrade över vad bråket med Mexiko kan komma att leda till. Konservativa kongressledamöter ogillar ofinansierade statliga utgifter, och räkningen för muren kan komma att svida rejält.

Det var tidigare på torsdagen som upptrappningen av konflikten mellan USA och Mexiko inleddes. Då kom Donald Trump med ett ultimatum på Twitter.

”USA har ett handelsunderskott på 60 miljarder gentemot Mexiko. Det har varit en ensidig uppgörelse från början med NAFTA med enorma mängder förlorade jobb och företag. Om Mexiko är ovilliga att betala för den högst nödvändiga muren så är det bättre att ställa in det kommande mötet”.

Mexiko är en viktig handelspartner till USA. De alltmer kyliga relationerna oroar många på båda sidorna av gränsen.

ARTIKELN HANDLAR OM