Trump håller med Bannon: ”Medierna är oppositionspartiet”

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Steve Bannon.
NYHETER

WASHINGTON. Trumps kontroversiella chefsstrateg Steve Bannon beskrev medierna som de verkliga politiska motståndarna – och fick hård kritik.

Nu får han stöd av av Donald Trump.

– Medierna är oppositionspartiet på många sätt, säger presidenten i en intervju.

Demokraterna är för svaga. I stället är det medierna som är motståndarna till Donald Trump och hans administration.

Det budskapet förde Steve Bannon, en av presidentens närmaste rådgivare, fram i en intervju med New York Times.

Kritiken blev massiv från journalister och politiska analytiker. Men i en intervju med det kristna tv-programmet ”The Brody File”, går Donald Trump ut och stödjer sin medarbetare.

– Medierna är oppositionspartiet på många sätt. Inte alla medier, men många av dem är så oärliga och lögnaktiga att de utan tvekan delvis blir oppositionspartiet.

”Behandlar mig orättvist”

Enligt Trump är medierna mycket mer kapabla än det som normalt brukar betecknas som republikanernas oppositionsparti: Demokraterna.

– De behandlar mig så orättvist att det är svårt att tro att jag vann. Men som tur är har jag en stor röst. Jag har en röst som folk förstår.

Presidenten fick direkt mothugg av den legendariske journalisten Carl Bernstein, som avslöjade Watergate-skandalen på 70-talet.

– Donald Trumps motståndare under den här veckan har varit sanningen, säger han till CNN.

Skällde ut journalister

Förra helgen besökte Donald Trump CIA-högkvarteret Langley. Då sa presidenten att han hade ett ”pågående krig” med medierna. Trump gav också – helt felaktigt – journalisterna skulden för att ha hittat på ordbråket med USA:s underrättelsetjänst.

– Journalisterna är några av de mest oärliga människorna på jorden. De har fått det att verka som att jag har något sorts gräl med er, sa han.

Senare samma dag höll Sean Spicer, pressekreterare i Vita huset, en mycket uppmärksammad presskonferens. Då skällde han ut reportrarna, och sa att administrationen skulle utkräva ansvar av medierna.

– Det har varit mycket snack i medierna om att hålla Donald Trump ansvarig. Jag är här för att säga till er: Det går åt båda hållen. Vi tänker hålla pressen ansvarig också.