S: Kortare lov och skolplikt till 18 år

avTT

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Socialdemokraternas föreslår flera åtgärder för att öka kraven i skolan. Arkivbild.

Partitoppen i Socialdemokraterna tar strängare tag om skolan. Inför kongressen i april föreslås bland annat kortare lov och skolplikt fram till 18 års ålder. Men facken anser att lärarnas perspektiv glöms bort.

För alla som inte klarar kunskapskraven i årskurs 8 och 9 gäller obligatoriskt skola under loven. Loven ska dessutom kortas genom att fler undervisningsdagar införs. Skolplikten förlängs till 18 år, vilket gör gymnasiet obligatoriskt. Det är i alla fall den socialdemokratiska partiledningens förslag om skärpta krav på skolan som kommer att presenteras på kongressen i april.

– Med de sjunkande kunskapsresultat och den ganska ryckiga skolpolitik vi har haft så är det på tiden, tycker jag, att vi verkligen enas om att kunskap och bildning är skolans viktigaste uppdrag, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) till SVT Nyheter.

Satsa på lärarna

De två lärarförbunden anser inte att Socialdemokraternas förslag kommer att lösa problemen i svensk skola.

Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund, delar partiets problembeskrivning. Men hon anser att Socialdemokraterna missar den viktigaste åtgärden.

– Om lärarna får bättre förutsättningar att göra sitt jobb skulle man komma åt många av de här problemen. Jag tycker att man helt missar lärarnas perspektiv. Risken är att förslagen blir verkningslösa, säger hon till TT.

Akut lärarbrist

Inte heller Lärarförbundet ser ökade kunskapskrav med tvång och obligatorisk skola för de äldre åldrarna som lösningen för svensk skola.

"Vi har en akut lärarbrist i Sverige. Inom två år saknar Sverige minst 60 000 legitimerade lärare. Den lärarbristen går inte att lagstifta bort genom krav på extra skoltimmar", kommenterar Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, i ett uttalande.