Nu börjar Trumps krig mot FN

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Trump förbereder sig för att starta krig mot FN.

USA:s bidrag till världsorganisationen ska kapas drastiskt och en rad internationella avtal kan skrotas.

Sverige – som är ordförande i säkerhetsrådet – hamnar mitt i skottlinjen.

Redan före sitt tillträde förberedde USA:s nyvalde president Donald Trump vad som i amerikanska medier kallats ett ”krig” mot FN.

Den republikanska misstänksamheten mot världsorganisationen går långt tillbaka. Men det som Trump, och hans administration, framför allt har retat upp sig på är resolutionen som kräver att Israel stoppar bosättningarna, som antogs i december sedan president Obama beslutat att inte lägga in något veto. Som straff hotade man att stoppa USA:s medlemsavgift till FN.

”FN skapar problem”

Trump har tidigare också kritiserat FN och hävdat att världsorganisationen snarare skapar nya problem än löser gamla.

Nu tycks mullret från Trump vara på väg att övergå i konkret politik. Enligt New York Times håller Trumps regering på att förbereda två exekutiva beslut som, om de skrivs under av presidenten, drastiskt kommer att reducera USA:s roll i FN och andra internationella organisationer.

Stora följder

Det första av de två besluten syftar enligt New York Times, som tagit del av utkastet, till att stoppa amerikansk finansiering till olika FN-organ eller andra internationella organisationer som tillåter Palestina som medlem eller stödjer program för abort eller kringgår sanktioner mot Iran eller Nordkorea.

Sammanlagt ska det amerikanska stödet till internationella organisationer minska med minst 40 procent.

USA står för 22 procent av världsorganisationens budget, vilket är långt mer än något annat land. För FN:s dyra fredsbevarande insatser är andelen ännu större. Följden om beslutet går igenom väntas bli att FN tvingas att banta sin verksamhet kraftigt.

Kan lämna klimatavtalet

Ett andra utkast till beslut, som inte heller skrivits under av Trump, reglerar de internationella avtal som USA ingått. De ska nu genomgå en översyn. Något som kan leda till omförhandlingar och att USA lämnar flera avtal helt, enligt New York Times. Ett av de avtal som kan ingå i översynen är klimatavtalet, som Trump i valrörelsen lovade att skrota.

Traditionellt FN-vänliga Sverige är under 2017 och 2018 medlem i FN:s säkerhetsråd och är under januari dessutom rådets ordförandeland.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en kommentar.

– Donald Trump har inte synts till i FN så det kanske handlar om att få information och fakta om vad FN faktiskt gör, sa hon i veckan till CNN.

LÄS OCKSÅ

FAKTA: Vad har Donald Trump rätt att bestämma? Vi reder ut!

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE