NMR-ledaren Simon Lindberg anhållen efter nazimarschen

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Jouråklagare anhöll under kvällen och natten 23 personer efter nazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Göteborg.
22 av de anhållna är NMR-anhängare som greps när de försökte bryta igenom polislinjen. Bland dem finns ledaren Simon Lindberg.
– Han är med i den gruppen, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

1 av 2 | Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagarmyndigheten uppger att merparten av de anhållna är svenskar. Alla utom en är män, och de är i åldrarna 20 till 50 år.

Samtliga är misstänkta för våldsamt upplopp.

– De anhållna är i huvudsak hemmahörande i Sverige, men två är medborgare i andra nordiska länder, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör vid åklagarmyndigheten, till Aftonbladet TV.

Hon fortsätter:

– Nu går arbetet vidare med ett mycket stort antal förhör både med de misstänkta och vittnen.

Linberg sitter anhållen

22 av de anhållna är från NMR. De greps under tumultet som uppstod vid Ica Focus, då demonstranter försökte bryta igenom polisens linje.

– De som greps då har anhållits. Utöver detta är en motdemonstrant anhållen. Den personen misstänks ha försökt angripa en polis i samband med oroligheterna vid Liseberg, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region väst, till Aftonbladet.

Bland de anhållna finns NMR:s ledare Simon Lindberg. Det uppger Christer Fuxborg, även han presstalesperson vid polisen, för TT.

– Han är med i den gruppen, säger Fuxborg.

35 personer greps

I samband med NMR-demonstrationen omhändertog polisen totalt 29 personer som bedömdes utgöra hot mot den allmänna ordningen. De har nu släppts fria.

Utöver det greps 35 personer misstänkta för bland annat förberedelse för grov misshandel, våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman.

– Förutom de 23 som anhållits har resten släppts. Åklagaren har gjort bedömningen att det inte finns tillräckliga skäl att att frihetsberöva dem, säger Stefan Gustafsson.

Ska granska bildmaterial

Polisens insats i samband med marschen har beskrivits som en framgång. Efter att NMR-samlingen bröts upp vid 17-tiden blev kvällen och natten lugn.

– Det har inte varit några fler gripanden eller annat stök som kopplats till demonstrationen. Det har inte varit några efterdyningar alls, säger vakthavande polisbefäl Henrik Sterner.

Många av de poliser som bevakade demonstrationen bar kroppskameror. Nu ska bildmaterialet analyseras. Enligt polisen kan fler personer komma att bli misstänkta för brott framöver.

– Vi ska ta del av bilder som finns och annan information som kan finnas. Det kan absolut bli så att fler blir misstänkta för brott, säger Stefan Gustafsson.

De anhållna ska begäras häktade senast klockan 12 på tisdag eller onsdag, beroende på när de greps.

Publicerad:

LÄS VIDARE