Hotet inifrån – den växande nazismen

Nazistledare inblandade i misstänkt skattefiffel

Av: 

Erik Wiman

Frida Svensson, SvD

Frida Sundkvist, SvD

NYHETER

SvD/Aftonbladet kan avslöja att svarta pengar betalats ut som lön till ledarna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det uppger en källa med insyn.

Att lämna oriktiga uppgifter till Skatteverket kan ge fängelse i upp till sex år.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”


SvD/Aftonbladets granskning visar att nazistiska NMR har undanhållit uppgifter från Skatteverket och i flera års tid betalat ut svarta löner till organisationens ledare. Det uppger en källa med insyn i organisationen. Källan berättar vidare att organisationens kassa ska ha använts för privata ändamål.

– Om det visar sig att man har haft en inkomst som man inte redovisat i deklarationen, kan det handla om ett skattebrott, säger Mats Hasselhun, sektionschef på skattebrottsenheten på Skatteverket.

SvD/Aftonbladet kan också avslöja andra tidigare okända siffror på NMR:s ekonomi.

NMR är uppbyggd av fyra ideella föreningar som alla använder samma postbox i Grängesberg i Dalarna: Nordiska motståndsrörelsen, NF Media, Nordfront och Nordisk Samling.

Att använda sig av ideella föreningar kan vara fördelaktigt ur skattesynpunkt. En ideell förening kan, om den uppfyller kraven, vara momsbefriad och slippa inkomstbeskattning.

Ideella föreningar får inte drivas med syftet att gå med vinst. Därmed får

pengar heller inte delas ut till medlemmarna. Den som inte följer reglerna riskerar att förlora rätten att driva den ideella föreningen.

Foto: TT

På pappret ser det ut som att NMR inte har några medlemsintäkter alls. Medlemsavgifterna, totalt 25 200 kronor, går istället direkt till föreningen Nordisk samling.

Nazisternas fyra ideella föreningar redovisade förra året tillsammans skattefria intäkter på 283 000 kronor, vilket inkluderar bidrag, gåvor och medlemsavgifter. Organisationen har dessutom en webbshop där vinsten förra året blev 128 000 kronor.

Trots utbetalningarna till ledarna har NMR:s ideella föreningar aldrig uppgett att de haft några anställda. SvD/Aftonbladet kan nu alltså avslöja att det inte stämmer.

– Om en ideell förening betalar ut lön ska den precis som andra arbetsgivare hålla inne preliminär skatt, betala arbetsgivaravgifter och lämna kontrolluppgifter, säger Gunnar Högberg, rikssamordnare för ideella föreningar och stiftelser på Skatteverket.

Nekar

Den tidigare nazistledaren Klas Lund ska dock under flera år ha fått månadslön utbetalat från NMR och föregångaren Svenska motståndsrörelsen, SMR, uppger SvD:s/Aftonbladets källa. På tio år kan det handla om så mycket som 700 000 kronor i utbetalningar. Men till Skatteverket har Klas Lund nio av de senaste tio åren uppgett att han helt saknat inkomst.

En annan person som ska ha fått månadslön är nazisten Fredrik Vejdeland, fram till nyligen chefredaktör och ansvarig utgivare för NMR:s propagandasajt Nordfront.

Pär Öberg, presstalesperson för NMR, förnekar att ledarna har fått lön.

Får eller har NMR:s ledare fått lön från organisationen?
– Nej. Och det har folk svårt att tro på, att man kan göra det här utan lön. Men vi brinner verkligen för det här. Jag jobbar heltid som elektriker samtidigt som jag håller på heltid med det här.

Men det finns fler oklarheter i om NMR verkligen följer reglerna som gäller för ideella föreningar. För att vara skattebefriad får en ideell förening inte ha en selektiv medlemsantagning. Det kravet följer inte NMR.

NMR ställer krav på vilka som ska få bli betalande aktivistmedlemmar, det högst rankade medlemskapet. På sajten Nordfront finns följande beskrivning:

“Som aktivist måste du vara etniskt vit och av övervägande nordisk ursprung.”

Sådana krav får en ideell förening inte ställa på sina medlemmar.

– De förmånliga skattereglerna förutsätter bland annat en öppen medlemsantagning. Man får inte vägra någon rätten att rösta på ett årsmöte, förklarar Gunnar Högberg på Skatteverket.

SvD/Aftonbladet har sökt Klas Lund och Fredrik Vejdeland för att kommentera uppgifterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet inifrån – den växande nazismen

LÄS VIDARE

Aftonbladet/SvD granskar: 58 av nazisterna dömda för brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet inifrån – den växande nazismen

Brott

Skatteverket

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazism