SMHI varnar för hård vind och ishalka

avTT

Publicerad:
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det väntas nederbörd och hårda vindar i bland annat Jämtlandsfjällen. Arkivbild.

Det blir rejält blåsigt på flera håll i landet på lördagen. I fjällen väntas hårda vindar och även en del snö.

– Det är framför allt i fjällen som vi kommer ha större delen av nederbörden i form av snöbyar, säger Jon Jörpeland vid SMHI.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i bland annat Jämtlandsfjällen, Dalafjällen och Södra Lapplandsfjällen. Och i Jämtlandsfjällen kan det bli riktigt blåsigt.

– Det är i samband med ett lågtryck som befinner sig ute på Norska havet som för in nederbörd och i samband med att nederbörden rör sig inåt kommer det att blåsa upp. Det kan gå upp till hårda eller mycket hårda vindbyar, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

Vinden och nederbörden för även med sig mildare luft och stigande temperaturer.

– På sina håll, åtminstone i delar av Jämtland, kommer temperaturen att stiga upp på plussidan senare i eftermiddag och framåt kvällen.

Vinden kommer däremot att avta senare på lördagen, och under söndagen väntas svag vind.

– Då har också mycket av nederbörden rört sig vidare. Även om det kan förekomma snöbyar i fjällen så är det uppehåll i resten av Norrland.

Det blir även blåsigt i södra Sverige på lördagen.

– Det är molnen som kommer dominera under dagen och det kommer mest att vara uppehåll. Det är under eftermiddagen och kvällen som vi har lite nederbörd, mest regn, men även snöinslag över Dalarna, säger Jörpeland.

SMHI har även utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Dalarna, Dalafjällen samt Värmlands län.

Publicerad: