Löfven möter Sydkoreas president

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: HELENA WANDE/TT
Sydkoreas president Moon Jae-In och statsminister Stefan Löfven i Seoul på onsdagen. Arkivbild.

Nordkorea och kärnvapennedrustning, men också handels- och jämställdhetsfrågor. Det ska avhandlas när statsminister Stefan Löfven (S) möter Sydkoreas president Moon Jae-In i Seoul i dag.

Sverige och Sydkorea firar i år 60 år av diplomatiska relationer. I somras besökte president Moon Jae-In Stockholm under två dagar och nu följs besöket upp med att Stefan Löfven besöker Sydkoreas huvudstad Seoul.

Relationen med Nordkorea och hur man ska gå vidare för en fredlig lösning på situationen på den koreanska halvön var något som diskuterades när president Moon besökte Sverige och är en av de frågor och som nu kommer att följas upp. President Moon har sträckt ut handen för förbättrade relationer med den slutna diktaturen i norr. Sverige är sedan länge engagerat på den koreanska halvön, och har förhållandevis goda förbindelser med Nordkorea. Sverige har också agerat diplomatisk skyddsmakt åt USA i Nordkorea. På senare tid har spänningarna mellan Pyongyang och Washington ökat.

Ett annat stort fokus för besöket är handels- och investeringsfrågor. Sydkorea är Sveriges tredje största exportmarknad i Asien och handeln mellan länderna växer. Det tre dagar långa besöket i Seoul inleds med att den svenske statsministern och Sydkoreas president deltar vid näringslivsforumet Korea-Sweden Business Summit. Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) deltar också i besöket.

Drygt 60 svenska företag deltar i besöket, som kommer att kretsa bland annat kring frågor om hur klimatomställning kan leda till arbetstillfällen och tillväxt samt digitalisering och jämställdhetsfrågor. President Moon har uttryckt sig vara imponerad över Sverige som välfärdsstat.

Under statsbesöket kommer Stefan Löfven också att möta flera företrädare för den koreanska regeringen samt besöka den demilitariserade zonen (DMZ) mellan Nord- och Sydkorea, där svenska soldater är stationerade.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sydkorea

Nordkorea