Ishalka i norra Sverige

”Anpassa hastigheten – eller undvik att köra bil”

avAdam Westin, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Trafikverket varnar för plötslig ishalka i den norra halvan av landet.

Flera vägar har stängts och det har varit totalstopp på E4 vid flera platser.

– Det kan bli isbana, säger Alexandra Elias på Trafikverket.

Underkylt regn över minusgradiga vägar skapar stora trafikproblem i norra Sverige. Trafikverket och SMHI varnar för plötslig ishalka i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.

”Stor risk för halka. Anpassa hastigheten efter underlaget, eller undvik att köra bil i området”, skriver Trafikverket.

Foto: Läsarbild
Isgata mellan Sveg och Björnrike. ”Stillastående eller kryphastighet 20-30 km/h”, skriver en läsare.

Stopp på E4

Klass 1-varningen gäller även Dalafjällen.

– Det är ishalka och besvärligt väglag. Vi halkbekämpar så fort det bara går, sandar och saltar, och gör allt som vi kan göra utifrån de förutsättningar som vi har, säger Alexandra Elias, presstalesperson på Trafikverket.

På E4:an i Västernorrland mellan platserna Berg och Näs har en singelolycka skett som har stor påverkan på trafiken. Olyckan inträffade i riktning mot Gävle och trafiken bedöms vara påverkad fram till 13.30.

Ett flertal mindre vägar har stängts av runt om i länen och det var varit en del trafikolyckor. På E4 vid trafikplats Åbyn, mellan Skellefteå och Piteå, stängdes trafiken av helt och hållet efter en lastbilsolycka.

Olyckan beräknades vara uppklarad klockan 11.

– Kan man skjuta på sin resa kan det vara bra att göra det, men går det inte – var försiktig. Håll distansen, ta med filtar och varma kläder om man hamnar i ett stopp eller kö, och anpassa körningen. Det är viktigt att inte ha bråttom på vägarna, säger Alexandra Elias på Trafikverket.

Stänger busstrafik

Länstrafiken i Jämtland har stängt av trafiken på flera busslinjer på grund av ishalkan, skriver ÖP. Polisen har också vidarebefordrat Trafikverkets varning i de län som berörs.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM