Finska strömmingar till hämtade barns försvar

Av:  TT

Strömmingrörelsen i Finland säger sig vilja utgöra en motvikt mot hatisk och främlingsfientlig retorik. Arkivbild.
Strömmingrörelsen i Finland säger sig vilja utgöra en motvikt mot hatisk och främlingsfientlig retorik. Arkivbild.

En finländsk rörelse som tagit form genom sociala medier vill visa motstånd mot ett hat som uppstått med anledning av att Finland hämtat barn från al-Hol-lägret i Syrien. Den så kallade Strömmingrörelsen är inspirerad av sardinrörelsen i Italien.

Rörelsen grundades på juldagen, beskriver sig som partipolitiskt obunden och har fått tusentals följare på de stora plattformarna, rapporterar Yle.

Under julen flögs två föräldralösa barn till Finland från Syrien. De är barn till döda finländska medborgare som hade anslutit sig till terrorrörelsen IS. Barnens ankomst filmades och direktsändes av privatpersoner och Strömmingrörelsens upphovsman Johannes Koski säger sig vilja utgöra en motvikt mot mängder av hat som spreds i sociala medier i samband med mottagandet.

Precis som de italienska sardinerna, som protesterar mot retoriken från ytterhögerpartiet Lega, planerar de finska strömmingarna en större samling, en så kallad flashmob. Den ska enligt planen äga rum i Helsingfors i början av februari.

Publisert: