Skulle bevaka demonstration – polisen bröt båda armarna

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:

Journalisten Ruslan Kulevitj, 29, skulle bevaka demonstrationerna i staden Grodno i Belarus.

Då bröt militärpolis båda armarna på honom.

– Jag skyddade huvudet med händerna och skrek ”rör inte min fru”, berättar Ruslan.

Tisdagen den 11 augusti, två dagar efter presidentvalet i Belarus, pågick demonstrationer mot president Aleksandr Lukasjenko i staden Grodno, nära polska gränsen.

Polis bröt båda armarna på den belarusiske journalisten Ruslan Kulevitj den 11 augusti.
Foto: INSTAGRAM
Polis bröt båda armarna på den belarusiske journalisten Ruslan Kulevitj den 11 augusti.

– Jag stod med min fru vid en affär, med min kamera och mitt presskort. Då kom militärpolis och började slå mig med batonger. Jag skyddade huvudet med händerna och skrek ”rör inte min fru”. De grep oss båda och förde oss till fängelse. Jag vet inte varför de grep just mig, men jag tror de letade efter mig, berättar Ruslan när Aftonbladet når honom på telefon.

Paret fördes till ett fängelse. Frun släpptes snart, men Ruslan fick sju dagars arrest.

– Vi fick nästan ingen mat och sov på plankor. Det var som i ett koncentrationsläger, så var känslan. På tre dagar grep polisen 1 000 personer i Grodno. Efter två dagar släpptes jag plötsligt, säger Ruslan.

Han hade väldigt ont i armarna, och tog sig till sjukhuset när han hade släppts. Läkarna konstaterade att han hade fått en hjärnskakning och att båda armarna brutits när han skyddade huvudet från slagen.

Foto: SERGEI GRITS/AP
Militärpolis i Belarus.

Nu måste Ruslan gå med gipsade armar i tre veckor. De senaste dagarna har han fått många hot via Viber, Messenger och WhatsApp.

– Jag vet inte om det är agenter eller vilka det är. Men de hotar mig och min familj. Jag är rädd för min familj och vet inte vad jag ska göra. Just nu arbetar jag inte, jag har tagit ledigt, säger Ruslan.

Vad kommer att hända med Aleksandr Lukasjenko?

– Det är svårt att säga. Ingen vet vad som kommer att hända, säger Ruslan Kulevitj.

Tillsammans med ett tjugotal andra journalister i Grodno kräver Ruslan att polisvåldet mot och gripandet av journalister i staden mellan den 8 och 11 augusti utreds, rapporterar tidningen Journalisten.

Publicerad:

LÄS VIDARE