176 döda i flygkrasch i Iran

Piloterna försökte behålla kontrollen – då kom andra roboten

Första datan från flight PS752:s svarta låda analyserad

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Irans militär sköt ner det ukrainska passagerarplanet med två luftvärnsrobotar.

Nu avslöjar svarta lådan att alla 176 människor på planet sannolikt var vid liv efter första träffen.

– 25 sekunder senare träffade den andra roboten planet, säger utredaren Touraj Dehghani-Zanganeh.

Alla ombord dog.

Flight PS752 sköts ner över staden Parand, utanför Teherans internationella flygplats, 8 januari i år. Ombord på planet med destination Kiev, Ukraina, fanns 176 personer, varav 17 var svenska medborgare.

Alla ombord dog.

Inledningsvis var det oklart vad som orsakat kraschen men kort senare spreds filmer som visade hur planet träffades av vad som såg ut att vara luftvärnsrobotar.

Och bara dagar senare erkände Irans militär att de skjutit ner planet med två robotar.

Av misstag.

Himlen lyste upp när flight PS752 exploderade.

Nu har det första uppgifterna från planets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna, blivit offentliga. Tidigare i somras meddelades att datan analyserades och nu berättar Touraj Dehghani-Zanganeh, chef för irans civila luftfartsmyndighet CAO, vad datan visat.

Bland annat att det var 25 sekunder mellan att första luftvärnsroboten träffade planet tills att den andra beseglade dess öde. 19 av dessa sekunder spelade svarta lådan in kommunikationen i cockpit, skriver Reuters.

– Piloternas kommunikation tyder på att passagerarna var vid liv efter första roboten träffat planet, säger Touraj Dehghani-Zanganeh, skriver Reuters.

Han säger att piloterna och en instruktör som fanns i cockpit försökt behålla kontrollen över planet in i det sista. Och att de inte förstått vad som hänt:

– Instruktören antydde att flygplanet hade ett elektroniskt problem och reservkraften hade aktiverats, säger Touraj Dehghani Zanganeh.

– Piloterna informerades om att flygplanets båda motorer var på.

Sekunder senare träffades alltså planet igen och kraschade kort därpå.

Iransk militär sköt ner planet av misstag.

Irans luftfartsmyndighet CAO har tidigare uppgett att en kedja av försummelser lett till att militären av misstag sköt ner passagerarplanet. Bland annat en felriktad radar. Personen som avlossade den första roboten mot planet ska också ha agerat utan bekräftelse från sin samordningscentral, enligt CAO:s egna utredning.

Amir Ali Hajizadeh, befälhavare vid det iranska revolutionsgardets luftrumsdivision sa tre dagar efter kraschen att han såg sig som personligt ansvarig för det inträffade.

Han förklarade i ett tv-sänt uttalande att flygplanet misstagits för en kryssningsrobot och att personen som sköt bara haft tio sekunder på sig att besluta om att öppna eld eller inte.

På grund av störningar i kommunikationssystemet var personen tvungen att fatta beslutet själv, sa Hajizadeh då enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Vraket efter planet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Här brinner planet i luften – sekunder före dödskraschen i Iran

ÄMNEN I ARTIKELN

176 döda i flygkrasch i Iran

Amir Ali Hajizadeh

Boeing 737

Iran