Så kan du fira Kulturnatten Uppsala i år – många digitala events

Publicerad:
Uppdaterad:
Malin Lejskog är projektledare för Kulturnatten Uppsala.
Foto: Kulturnatten Uppsala
Malin Lejskog är projektledare för Kulturnatten Uppsala.

NYHETER

Den årliga Kulturnatten i Uppsala är Sveriges största kulturnatt som brukar locka hundratusentals besökare och flera hundra arrangörer. Årets upplaga, som äger rum 12 september, blir en annorlunda tillställning då evenemanget kommer att hållas helt digitalt.

– Det är mycket spännande på gång, säger Malin Lejskog, projektledare för Kulturnatten Uppsala.

Folkfesten brukar bestå av allt från dansföreställningar och konserter till operaquiz, sagostunder och konstvandringar. Under 2019 bjöd Kulturnatten på hela 650 programpunkter. Men i år fattades redan i maj ett beslut om att evenemanget skulle hållas digitalt på grund av coronakrisen.

– Vi har bett alla arrangörer att spela in sina programpunkter istället, säger Malin Lejskog, ansvarig för Kulturnatten i Uppsala.
– Och det blev faktiskt betydligt fler än vad vi vågat hoppas på, över 80 arrangörer med 150 programpunkter. Det kommer att vara en mycket blandad kompott. Exempelvis går det att se författarstaffet, eldshow och sagostund.

Alla evenemang kommer att vara digitala, med undantag för några arrangörer som kan komma att välja att öppna upp sina evenemang för under 50 personer, i enighet med restriktionerna.

Stort digitalt utbud

Frågan är om Uppsalas kulturnattsfirare kommer att slå upp datorerna och dra igång livesändningarna hemma i soffan? Malin Lejskog är hoppfull.

– Jag hoppas att besökarna förstår att hur mycket roligt som är i görningen. Det är så många arrangörer som har jobbat superhårt och förberett härliga moment för personer i alla åldrar. För barnfamiljer finns bland annat sagostunder och skaparverkstäder, det är väldigt mycket roligt att ta del av. Om det regnar ute, varför inte förgylla dagen med kultur inne?
Har du någon personlig favorit i år?

– Det är svårt att välja, då alla gör ett fantastiskt jobb. Men i år har vi faktiskt en

livestudio som kommer att bevaka hela Kulturnatten Uppsala genom fem sändningar som leds av olika programledare som lotsar oss genom dagen. Där kan man ta del av själva invigningen och sen ett axplock av allt från Kulturnatten. Om man inte riktigt vet vad man vill se men vill få lite uppslag och inspiration så rekommenderar jag att kika på någon av livesändningarna.

”Lätt att bli hänförd”

Kulturnatten Uppsala har varit ett årligt evenemang sedan 1989. Det föddes som ett upprop för att uppmärksamma det skriande behovet av kulturlokaler i Uppsala. Malin Lejskog har varit projektledare för Kulturnatten Uppsala sen 2018, innan dess har hon arbetat med evenemanget på andra sätt i många år. Men 2020 sticker ut.

– I år fick vi verkligen ställa om och arbeta på ett helt nytt sätt och sätta in oss i en helt annan typ av evenemang. Det här med livesändningar var helt nytt för mig. Men det har varit spännande och intressant. Jag är väldigt spänd på vad det mynnar ut i, säger hon och avslutar:

– Det som är speciellt med Kulturnatten Uppsala är blandningen av arrangörer. Det finns så många aktörer i Uppsala som brinner för just Kulturnatten och det blir en så härlig mix när det är så blandade genrer. Det är lätt att bli hänförd och det finns något för alla.

Publicerad:

LÄS VIDARE