Åklagaren: Manshaus ville skrämma muslimer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix/TT
Åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Ännu ett förhör har hållits med 21-årige Philip Manshaus, som misstänks för attacken mot en moské i norska Bærum utanför Oslo i förra veckan.

Enligt åklagaren ville Manshaus skrämma muslimer med sitt dåd.

– Han har förklarat att det var knutet till religion, en önskan att skrämma muslimer i Norge. Det har förhöret styrkt, säger åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby till tidningen Aftenposten.

Under fredagen hölls ett första, ungefär fyra och en halv timme långt, förhör med Manshaus. Han medgav då att han låg bakom sin 17-åriga styvsysters död och att han avlossat skott under attacken mot moskén för en vecka sedan.

Advokaten Unni Fries säger att lördagens förhör pågick i drygt tre timmar och att Manshaus fortfarande inte erkänt straffskyldighet för sina gärningar, rapporterar etermediebolaget NRK.

"Viktiga detaljer"

Även under lördagens förhör medverkade Manshaus aktivt, enligt åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Han har förklarat sig detaljerat om sitt motiv till att utföra handlingarna och även om de två brottsplatserna. Han har gett oss viktiga detaljer i utredningen, säger han vid en pressträff.

Förhöret handlade enligt åklagaren även om Manshaus resväg till moskén och de vapen han haft.

Förutom terrorbrott misstänks Manshaus alltså även för mordförsök i samband med attacken mot al-Noor Islamic Centre och för mord på sin styvsyster, som adopterades från Kina vid tio års ålder.

Teorier stärkta om systern

Hjort Kraby säger också att polisens huvudteori har stärkts om varför styvsystern dödades.

– Det blev avhandlat i förhör men jag vill inte gå närmare in på det, säger han.

Enligt norska medier handlar polisen teorier om varför systern dödades om att hon fått reda på vad Manshaus var på väg att göra vid moskén samt att det också kan ha med rasideologi att göra.

Åklagaren tror också att nya förhör kan väntas i nästa vecka.

Polisen har kartlagt Manshaus aktivitet på nätet, som tyder på att han har högerextrema åsikter. Han har även hyllat andra som utfört skjutningar med hatmotiv, bland annat mannen som misstänks ha dödat 21 personer, flera av dem mexikaner, i El Paso i USA.

Publicerad: