Vädjar: Res inte i påsk – dödsiffran stigit till 146

”Betydligt fler män än kvinnor intensivvårdas”

146 dödsoffer i spåren av coronautbrottet i Sverige – en ökning med 36 personer.

Samtidigt vädjar myndigheterna att stanna hemma i påsk.

– Det är för att vi inte ska belasta sjukvården ytterligare, säger krisberedskapschef Taha Alexandersson.

Nya siffror pressenterades under pressträffen på måndagseftermiddagen.

4 028 personer av befolkningen har konstaterats smittade av corona.

Totalt har 146 personer i Sverige dött av viruset, det är en ökning med 36 personer sedan Folkhälsomyndigheten uppdaterade sina siffror i går.

– Vi har fått kommentarer om att kurvan ser flack ut. Det betyder inte att trycket på IVA (intensivvård) är lågt. Tvärtom, det kommer många nya patienter, få skrivs ut, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sammanlagt 311 patienter får eller har fått intensivvård i Sverige, enligt Svenska Intensivvårdsregistrets dagsaktuella siffror.

– Bland de intensivvårdade är det betydligt fler män än kvinnor som är inlagda, vi gräver i det men har ingen riktigt tydlig förklaring kring varför det ser ut så, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Ta dig inte till andra regioner”

På pressträffen gick även myndigheterna ut med en uppmaning till kommande påsklovsfirare.

– Påskloven som började redan den här veckan för många familjer, och nästa vecka för familjer i Stockholmsområdet, utifrån de dagliga bedömningar som Socialstyrelsen gör av hälso- och sjukvården, så vill vi vädja till alla som kan avstå från resor i påsk att göra så, säger Taha Alexandersson, stf krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Hon uppgav också att det är stor belastning på vårdpersonalen och att varje region har planerat för sina egna invånare. Man bör därför stanna hemma i påsk och inte ta sig till andra regioner.

– Många vill ha uppmaningar på andra sätt, men vi jobbar inte så. Vi vädjar att vi inte ska belasta regionerna ytterligare. Det är personalen och personer som genomför omställningar för covid-19 som ska hantera skadeutfall vid andra händelser. Den här vädjan är för att vi inte ska belasta dem ytterligare.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE