Coronapandemin

Finland häver avspärrningen av Nyland

Av: 

TT

NYHETER

Finland häver avspärrningen av landskapet Nyland där huvudstaden Helsingfors ligger. Smittan har spridits till andra landskap och därmed saknas juridisk grund för att upprätthålla isoleringen, meddelar statsminister Sanna Marin.

Enligt regeringen finns det goda skäl att upprätthålla begränsningarna av rörelsefriheten, vilket landets folkhälsomyndighet också har förordat av smittspridningsskäl, men grundlagen sätter stopp.

– Det finns alltså inte rättslig grund för att fortsätta. Regeringen måste upphäva begränsningen, säger statsminister Sanna Marin på en presskonferens enligt Svenska Yle.

– Begränsningar av grundläggande rättigheter kan genomföras endast då det är ytterst nödvändigt, och de ska då ligga i proportion till de utmaningar man vill möta, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson, som också deltar i pressträffen, enligt Hufvudstadsbladet.

Inte proportionerlig

Nyland utgör centrum för den finländska coronautbrottet och isolerades den 28 mars från övriga Finland. Endast nödvändig trafik tilläts över gränsen till landskapet och åtgärden var ursprungligen tänkt att vara i kraft till åtminstone den 13 maj.

Enligt justitieministern spelade ett uttalande från grundlagsutskottet en viktig roll för regeringens beslut att häva avspärrningen.

Isoleringen av Nyland var förenlig med beredskapslagen när den infördes. Då var andelen smittade i Nyland fyra gånger så hög som i resten av landet, enligt Svenska Yle. Nu har däremot antalet smittade i andra landskap ökat så pass mycket att åtgärden inte längre kan anses vara proportionerlig i förhållande till dess syfte – att minska spridningen.

Faran inte över

Enligt regeringen väntas den hävda isoleringen inte få några dramatiska konsekvenser för utbrottets utveckling, eftersom risken för spridning mellan landskap nu minskat i förhållande till risken för spridning inom landskap.

Men hävningen ska heller inte tolkas som att faran är över, varnar Marin.

– Finland har inte brutit epidemin. Vi måste fortsätta med de övriga begränsningarna. Läget är allvarligt och vi ska ta det allvarligt, säger hon enligt Svenska Yle.

Dock har Finlands åtgärder – däribland stängda skolor och förbud för mer än tio personer att samlas på samma plats – enligt myndigheterna haft effekt.

– Restriktionerna har helt uppenbart saktat ned virusets spridning, säger Mika Salminen, direktör på folkhälsomyndigheten Institutet för hälsa och välfärd, enligt Reuters.

Ingen kristallkula

Finland hade på tisdagskvällen 3 136 fall av bekräftad smitta och 64 dödsfall i covid-19.

På en fråga från Svenska Yle om regeringens långsiktiga plan för att avveckla de restriktioner som ännu är i kraft svarar Marin:

– I ärlighetens namn: vi har ingen kristallkula. Det kan komma återfall och nya restriktioner. Sjukdomen är oberäknelig.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Regionen: ”Kan säkra vården i Tornedalen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Finland

Sanna Marin

Helsingfors

Coronaviruset