Morgonkaos i SL-trafiken: ”Mer fullsmockat än vanligt”

Svaret från SL: ”Vi är förvånade”

Storstockholms lokaltrafik har dragit ned sina turer på bussar, lokalbanor och pendelbåtar.

Resenärer vittnar om mer fullsmockade turer än vanligt på måndagsmorgonen.

– Jag lyssnade på statsministerns tal i går, om att alla ska ta sitt ansvar och hålla avstånd. Så jag blev helt häpen, säger undersköterskan Nina.

På måndagsmorgonen har det varit mer fullt än vanligt på bussturer runt om i Stockholm, vittnar flera resenärer.

Nina jobbar som undersköterska på ett äldreboende i södra Stockholm och hamnade på en överfull buss från Södertälje vid 06-tiden. Avgångarna gick en gång i timmen.

– Det var totalpackat, jag har aldrig varit med om att det varit så packat i rusningstrafik. Jag har inte ett sånt jobb där man kan jobba hemma, jag har inget körkort och inget val, säger Nina.

Även Magnus Berg, som åkte från Haninge in mot Stockholm på måndagsmorgonen, vittnar om kaoset. Många var uppretade, säger han.

– I förra veckan hade man åtminstone två eller fler säten för sig själv. Då var det väldigt glest. De kanske skulle hitta ett mellanting, säger Magnus Berg.

En fullproppad SL-buss på måndagsmorgonen.
En fullproppad SL-buss på måndagsmorgonen.

Förvåning hos SL

SL känner till att det varit fullt på många turer.

– Vi trodde nog att trafikminskningen som vi behövde göra inte skulle påverka så pass mycket som det ser ut att göra nu. Vi räknade med ett stort bortfall av resenärer samtidigt som vi har personalbrist. Men nu verkar det som att folk har kommit tillbaka och vill åka och jobba igen. Så vi är lite förvånade, säger Claes Keisu, pressansvarig på Storstockholms lokaltrafik.

Det är på bussar, lokalbanor och pendelbåt som SL reducerat trafiken till lördagstidtabell, plus extra turer i rusningstid, enligt presschefen.

– Vi har haft ett personalbortfall på 20 procent i busstrafiken. Våra entreprenörer har vittnat om en halvering av påstigande. Och om vi inte kan bemanna alla fordon måste vi minska trafiken, tyvärr, säger Claes Keisu.

Uppmaningen: T-bana eller pendeltåg

Efter måndagsmorgonens rapporter kommer SL att se över situationen.

– Vi kommer rådgöra med våra entreprenörer som kör trafiken. Vi vill naturligtvis köra så mycket trafik som vi någonsin kan, med de förutsättningar vi har. Det är väldigt viktigt att kollektivtrafiken kan rulla, så att samhället kan fungera, säger Claes Keisu.

Uppmaningen är att om möjligt ta tunnelbana och pendeltåg, som avgår som vanligt med undantag av enstaka inställda avgångar.

– Där finns gott om plats, säger Claes Keisu.

”Borde vara kriminellt”

Mellanstadieläraren Therese, som drabbats av inställda turer från Slussen mot Nacka, är upprörd på SL.

– Vi stod med 10 centimeter mellan varandras läppar och munnar. Det borde vara kriminellt att utsätta folk för den här risken, det är tvärtemot vad alla experter ger för råd, säger Therese.

Publisert:

LÄS VIDARE