Kriget i Jemen

Öppning för vapenvila i virussårbara Jemen

Av: 

TT

En sjukvårdsarbetare iordningställer ett rum tänkt att användas som karantän för coronavirussmittade vid ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild.
En sjukvårdsarbetare iordningställer ett rum tänkt att användas som karantän för coronavirussmittade vid ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild.

NYHETER

De stridande parterna i Jemen uttrycker sig försiktigt positivt om en uppmaning från FN om en vapenvila med start under torsdagen.

Regeringssidan och den saudiskledda militärallians som strider på dess sida har ställt sig bakom initiativet. Det välkomnas även av de Iranstödda Houthirebellerna, som dock till tillägger att de inväntar tecken på att det börjar tillämpas i praktiken.

FN:s generalsekreterare António Guterres vädjade under onsdagen om ett globalt tystande av vapen så att världen kan fokusera på att bekämpa coronaviruset. Han manade också specifikt de stridande parterna i Jemen att komma överens om en vapenvila och bygga vidare på de trevande första samtal som hölls i Stockholm i december 2018.

Striderna i landet har skördat över 100 000 människors liv och lett till en akut humanitär kris med miljontals människor på randen till svält. Ännu har inget bekräftat fall av det nya coronaviruset konstaterats i landet. Men en kommande smittspridning lär få förödande konsekvenser i ett land med ett kollapsat sjukvårdssystem och som redan härjas av kolerautbrott.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Krig och kolera slår hårt mot Jemens barn

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Jemen

Jemen

Coronaviruset

António Guterres