Terrorbomberna i Sri Lanka

Söndagsskolebarnen dog i explosionen vid pingstkyrkan

Hälften av de döda vid Zionkyrkan i Sri Lanka är barn

Av: 

Josefin Silverberg

TT

Sebastian Laneby

NYHETER

290 personer dog och över 500 skadades när terrorbomberna i Sri Lanka briserade under påskdagens morgon vid hotell och kyrkor.

I Zionkyrkan hade gudstjänsten precis avslutats när bomben exploderade – av de 28 som miste sina liv där var hälften barn.

– Alla bär på väldigt djup sorg och är oroliga men vi kommer att ta oss igenom det här, säger kyrkans ledare Jacob Ratnam till TT.

Än så länge är oron i landet långt ifrån över och på natten mot måndag, svensk tid, desarmerades en sprängladdning på flygplatsen i Colombo.

I Colombo råder utegångsförbud sedan de omfattande terrorbomberna under påskdagen. Hittills har 290 personer dött och över 500 skadats. Identifiering av de döda pågår fortfarande.

Attacken är förödande för den kristna minoriteten i Sri Lanka. Flera kyrkor attackerades, av dem tre stora, två katolska kyrkor: S:t Sebastian i Katumapitiya norr om Colombo, S:t Anthonys kyrka i Kochcikade i Colombo samt Zionkyrkan i Batticaloa, en pingstkyrka på östra Sri Lanka.

I Zionkyrkan hade söndagsskolan för barn precis avslutats när bomben exploderade och orsakade en massiv brand. 150 personer som befann sig i kyrkan för påskgudstjänsten skadades. 28 personer dog, hälften av dem var barn.

– Enligt den senaste informationen jag har fått är det 14 barn och 14 vuxna som har dödats i attacken, säger Jacob Ratnam, ledare för den drabbade pingstkyrkan till TT.

”Har inte kunnat identifiera alla”

Han var själv inte på plats när dådet inträffade och har inte kunnat ta sig dit på grund av det utegångsförbud som nu råder.

I stället har han fört intensiva telefonsamtal med drabbade och med sjukvården.

– Vi har fortfarande många på sjukhus som vi inte har kunnat identifiera eftersom deras kroppar är så brännskadade.

– Alla bär på väldigt djup sorg och är oroliga men vi kommer att ta oss igenom det här. När kyrkor bränns och kristna utsätts för attacker gör det oss bara starkare. Vi kommer att ta hand om de skadade och bygga upp kyrkan igen, säger Jacob Ratnam.

Totalt detonerade det på åtta olika platser under söndagen, den sista explosionen ägde rum under en polisräd vid ett hus i området Dematagoda i Colombo och tre poliser miste sina liv.

Majoriteten av de över 200 som dött är medborgare i Sri Lanka, men ett 30-tal av offren är utländska medborgare. Av de dödsoffer som hittills har offentliggjorts är tre från Indien, tre från Storbritannien, en från Portugal, en från Turkiet och två personer var medborgare i både USA och Storbritannien, uppger Reuters.

Nederländska myndigheter uppger att en av deras medborgare har dött och kinesiska myndigheter att två kinesiska medborgare har dött. Flera utländska medborgare saknas fortfarande.

Tre danskar döda

På bårhuset i Colombo är under söndagskvällen 25 kroppar fortfarande oidentifierade, flera av dem kan vara utländska medborgare.

Tre av de döda är danska medborgare, uppger danska Utrikesdepartementet på Twitter. Danska myndigheter skickar under söndagskvällen en delegation till Colombo för att stötta de uppskattningsvis 1000–2000 danskar som finns i landet. De avråder, liksom svenska utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Sri Lanka.

– Dansk familj med tre barn. Föräldrarna överlevde. Tre barn omkom. Jag har själv tre barn och vet precis vad de känner just nu, säger ett vittne enligt BBC.

Bland de offentliggjorda dödsoffren finns bland andra Shantha Mayadunne, tv-kock i Sri Lanka och hennes dotter Ninsaga som uppges vara boende i London, skriver Daily Mail.

Vid hotellet Shangri La dog brittiska Anita Nicholson, 42, och hennes son Alex, 11. Pappan Ben överlevde, om deras dotter Annabel överlevde är ännu oklart, rapporterar The Telegraph.

Under natten mot måndag, svensk tid, uppger lankesisk polis att en en bomb desarmerats på flygplatsen i Colombo.

13 personer har gripits för attackerna, enligt AFP.

Sri Lankas säkerhetsstyrkor faller under president Maithripala Sirisena ansvarsområden. Situationen mellan de två ledarna är spänd.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorbomberna i Sri Lanka

LÄS VIDARE

Självmordsbombare i kyrka kan ha fångats på film

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorbomberna i Sri Lanka

Sri Lanka

Colombo

Terrorism

AB Voice