Tvåbarnspappan Steve pekas ut som ”superspridaren”

Tvåbarnspappan Steve Walsh, 53, är den man i Storbritannien som pekas ut som ”superspridaren” av coronaviruset.

Han reste i Franska alperna, gick på den lokala puben och tränade yoga innan symptomen dök upp.

Nu har han smittat elva personer i tre länder.

Steve Walsh, 53, bor i Hove i brittiska East Sussex, men det var i Singapore som han tros ha fått coronaviruset. Dit reste han på en affärsresa ungefär samtidigt som viruset bröt ut i kinesiska Wuhan, i slutet av januari.

Därefter reste han och familjen till Franska alperna. Redan då bar han på coronaviruset.

Men symtomen dök inte upp förrän två-tre veckor senare.

Först när en av de andra 94 deltagarna som varit med på Singaporekonferensen bekräftats bära viruset blev Steve Walsh medveten om att han kunde vara smittad.

Britten Steve Walsh, 53, pekas ut som ”superspridare” av coronaviruset.
Britten Steve Walsh, 53, pekas ut som ”superspridare” av coronaviruset.

Han kontaktade vården och blev testad. Då bekräftades att han bar på viruset, men också att han sannolikt är en superspridare.

Nu vårdas han på ett sjukhus i London, och har redan frisknat till, uppger den brittiska tidningen Daily Mail, som intervjuat tvåbarnspappan och scouten Steve Walsh.

Tackar sjukvården

– Jag vill tacka NHS (brittiska sjukvården, reds anm.) för all hjälp och vård. Även om jag är fullt återställd går mina tankar till andra som har smittats av coronaviruset, säger han till tidningen.

– När diagnosen fastställdes skickades jag till en isolerad vårdplats på sjukhuset, där jag fortfarande befinner mig. Min familj har också isolerat sig.

Flera av dem han besökte i alpstugan i Les Contamines-Montjoie vid Mont Blanc blev smittade med viruset, skriver The Guardian.

Alpbyn Les Contamines-Montjoie.
Alpbyn Les Contamines-Montjoie.

Bland annat stugägarna, ett par och deras nioåriga son.

Två skolor på orten fick också stängas tillfälligt.

”Kan kalla honom superspridare”

Sammanlagt har Steve Walsh smittat minst elva personer, alla britter, i tre länder. Sex av dem vårdas nu i Frankrike och Spanien. De andra fem vårdas i Brighton i Storbritannien, två av dem arbetade dessutom på en vårdmottagning i staden som under måndagen sanerades av personal i skyddsdräkter.

– Eftersom han spridit smittan till ett ovanligt stort antal av de människor han varit i kontakt med kan man kalla honom superspridare, säger doktor Andrew Freedman vid Cardiff university till The Guardian.

Dessutom flög Steve Walsh från Genève till London efter skidturen. Samma dag som symtomen dök upp hann han också gå på den lokala puben The Grenadier och träna yoga, skriver Daily Mail.

Flera av de anställda på puben har nu satts i karantän för säkerhets skull.

Så snabbt sprider sig nya coronaviruset jämfört andra smittor

En vårdmottagning saneras i Brighton.
En vårdmottagning saneras i Brighton.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE