Metalbandet: "Det är lite dött här i Uppsala"

De började spela ihop som tonåringar och blev snabbt signade av ett skivbolag från Singapore som vurmade för svensk dödsmetal. Flera år, bandkonstellationer och en tragisk bortgång senare ska Uppsalabandet uppträda på hemmaplan igen.

Varför har det gått över fem tusen dagar sedan Imperial Domain spelade i hemstaden Uppsala? Lathet, bandmedlemmar med späckade scheman – och en kass metalscen i Uppsala, menar Alvaro Svanerö, 42, som är trummis i bandet.

– Efter en skiva som vi spelade in runt år 2000 blev vi lite lata. Vi slukades upp av andra musikprojekt och lade bandet på is. Vi återförenades 2014, men scenen för mindre och mer alternativa band är inte så bra i Uppsala. Det är lite dött här.

”Sveriges bästa demoband”

Men det var inte dött 1994 när fem gymnasiekillar i Uppsala startade ett dödsmetalband. Efter bara några år kom både tidningsomslag, hyllningar och skivkontrakt.

– Vi har alla känt varandra länge. Runt 1997 spelade vi in två demos och fick mycket bra respons i tidningen Close Up. Vi utnämndes till Sveriges bästa demoband.

Sen rullade det på – vips så damp det ner ett skivkontrakt från Singapore i brevlådan med option på två skivor, när bandmedlemmarna bara precis fyllt tjugo. Det villkorades av att skivan skulle spelas in på Sunlight Studio med Thomas Skogsberg, aka, det svenska death metal-soundets pappa på 90-talet.

– Det blev två veckor i studion 1997. Men vi åkte aldrig ner till Singapore, det hade varit kul, säger Alvaro, som också är med i bandet Playboys som kompar stora artister, av vilka ett flertal spelar det som många skulle kalla för motsatsen till dödsmetal – schlager.

– Jag har spelat med Lili&Susi, Nanne Grönwall och Linda Bengtzing. Det är kul. Jag har alltid försökt att vara så bred som möjligt rent musikaliskt. Schlager är också kul – fast kul på ett annat sätt. Spela musik är det jag gör i första hand, sen vilken genre det är i andra hand.

”Ska bli skitkul”

Efter en mini-comeback runt 2005 återförenades Imperial Domain år 2014. Senast släppte de nytt för två år sedan och i år blir det dags att äntligen stå på en Uppsalascen igen. Efter förre sångaren Tobias Heidestams bortgång är det med den nya sångaren, Andreas Öman, på scen.

– Det blev en turbulent och tragisk period, säger Alvaro. Vi fick en ny approach till bandet Men nu känns det bra, också rent musikaliskt. Vi har utvecklats i låtskrivandet. Soundet är lite modernare, lite fräschare. Ska bli skitkul att spela här i stan igen.
Imperial Domain spelar på Rock nights på Interpool i Uppsala den 29 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE