Nu väntar eldprov i Nevada och South Carolina

Av:  TT

Stärkta av framgångarna i New Hampshire blickar Demokraternas ledande aspiranter Bernie Sanders och Pete Buttigieg mot Nevada och South Carolina. Men där väntar svåra prövningar i form av delstaternas minoritetsgrupper.

Frågan är om dessa kan ge exvicepresident Joe Biden den revansch han så desperat behöver.

Vermontsenatorn Bernie Sanders var glad men sammanbiten när han klev ut på scenen på sin valvaka i New Hampshire.

– Segern här är början på slutet för Donald Trump, ropade han och fick jubel och applåder tillbaka.

Men den vithårige självutnämnde demokratiske socialisten vet att han inte övertygat de stora massorna ännu: Segermarginalen gentemot tvåan i New Hampshire, den unge exborgmästaren Pete Buttigieg, var inte betryggande utan låg på 1,5 procentenheter. Sanders vet att många i USA ser rött när de hör ordet "socialist". Och han har svårigheterna att nå fram till minoritetsgrupper som svarta och spansktalande från valrörelsen 2016 i färskt minne.

Nya eldprov?

I Nevada, där Demokraterna håller nästa nomineringsmöte den 22 februari, är nästan en tredjedel av invånarna spansktalande. Och i South Carolina, som går till primärval veckan efter, är 27 procent av befolkningen svart, enligt myndigheten US Census.

Sanders har förvisso ansträngt sig. Han har anställt fler kampanjarbetare med minoritetsbakgrund och han valtalar ofta tillsammans med den karismatiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som har puertoricanska rötter och som gett honom sitt stöd. Och det finns opinionsmätningar som tyder på att Sanders stöd bland minoriteter har gått upp, noterar tidskriften Newsweek.

Den tendensen har inte krigsveteranen och tidigare borgmästaren Pete Buttigieg från Indiana sett ännu. Hans entusiasmerande budskap om ett enat USA verkar hittills mest tilltala vita väljare. Valdrabbningarna i Nevada och South Carolina, liksom den efterföljande "supertisdagen" då bland annat Texas och Kalifornien går till urnorna, blir därför eldprov för honom.

Kan dröja till i sommar

Ännu ligger både Sanders och Buttigieg efter Joe Biden i mätningarna i Nevada och South Carolina. Biden har mångåriga relationer med de båda minoritetsgrupperna och har fördelen av att ha varit vicepresident till USA:s första svarta president.

Men exvicepresidenten led allvarliga nederlag i både Iowa och New Hampshire. Hans kampanj börjar få ont om pengar och är i desperat behov av en seger.

Bernie Sanders senaste framgång till trots är politiska bedömare överens om att Demokraternas fält fortfarande är vidöppet. Det kan gynna New Yorks tidigare borgmästare, entreprenören Mike Bloomberg, som planerar att göra en sällan skådad sen entré i tävlingen vid supertisdagen den 3 mars.

Experter har dock redan varnat för att det kan bli så att ingen aspirant får en majoritet av delegatsrösterna (de som röstar fram presidentkandidaten på partikonventet) genom primärvalen. Det skulle innebära att frågan måste avgöras genom förhandlingar och upprepade omröstningar på Demokraternas konvent i sommar, något som inte skett sedan 1952 då Adlai Stevenson till slut blev kandidat.

Stora kontraster

Det enda som är säkert är att Republikanernas kandidat i höstens val blir president Donald Trump. Hans kampanj är redan på krigsstigen och kommenterade Demokraternas primärval i New Hampshire så här: "Oavsett vilken demokrat som till slut kliver fram ur deras månadslånga sopbrand till primärvalsprocess, vet vi att det kommer vara kontraster mellan president Trumps rekordbedrifter och optimistiska framtidssyn och Demokraternas socialistiska, jobbdödande agenda".

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE