Köerna ringlar långa – alla vill ha deras semlor

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Johan Landing, ägare av Güntherska hovkonditori.
Foto: Magnus Jansson Klarin
Johan Landing, ägare av Güntherska hovkonditori.

Uppsalas bästa semla finns på Güntherska hovkonditori. I alla fall om man ska tro de Uppslabor som Aftonbladet pratat med på stan under morgonen.

Men om du är sugen på en godbit får du ha tålamod. Redan innan klockan tio ringlade nämligen köerna långa.

– Vi siktar på att sälja cirka 8 500 semlor, säger ägaren Johan Landing.

Klockan var inte ens två i natt när Johan Landing var på plats för att börja förbereda inför semlans högtidsdag.

– Jag var här strax innan två och har väl bakat ungefär 5 000 semlor hittills, säger Johan Landing som räknar med att få göra några tusen till innan dagen är över.

– Vi räknar med ungefär 8 400 semlor totalt.

Hur mycket påverkas försäljningen av att det också är den 25:e?
– Ja just, ja det är löning också. Det hade jag inte tänkt på. Det påverkar säkert också en del. Jag får kanske baka några till då.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Johan Landing, ägare av Güntherska hovkonditori.

Flera alternativ till den klassiska semlan

Semla med havssalt och kolasås, choklad- och blåbärssemlor eller den numera klassiska wrap-semlan. De senaste åren har bjudit på otaliga variationer av det klassiska bakverket, men enligt Johan Landing på Güntherska finns det bara en storsäljare.

– Vi säljer överlägset mest av den vanliga semlan, och vi ser att de nya trenderna faktiskt har stärkt klassikern ytterligare.

Har ni några alternativ till den klassiska semlan?
– Ja, vi har både choklad och blåbärssemlor. Vi har också en med smak av banan i grädden, och med kolasås i stället för mandelmassa, för att nämna några, säger Johan Landing.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Köerna ringlade långa inne och utanför Johan Güntherska på tisdagen.

Receptet på den hyllade semlan

För den som inte har någon möjlighet att sätta tänderna i en av de drygt 8 000 smaskiga semlor som Johan Landing svänger ihop under tisdagsdygnet kommer här lite tips.

– Det ska vara en bra bulle och en god mandelmassa, dock inte för mycket bittermandel. Gärna lite rostat hack och en perfekt vispad grädde som inte är för hård, säger Johan Landing innan han försvinner in i köket igen.

När Aftonbladet besöker Güntherska hovkonditori strax innan tio på förmiddagen är köerna långa, men det verkar inte påverka humöret bland de som väntar utanför.

– Deras semlor är värda att vänta på, och jag har inga andra planer för dagen. Jag ska nog ta två semlor när jag ändå är här, säger Gerth Eriksson, 72, som har som tradition att alltid gå till konditoriet på Fettisdagen.

Även bland de yngre besökarna är humöret på topp.

– Vi har hört så mycket om deras semlor, säger Märta som tillammans med kompisen Sofia passar på att njuta av solen.

Publicerad:

LÄS VIDARE