Malmöreportage

Mat, musik och massor av frågor

Av: 

Sofie Strandberg

Redo för quizz.
Redo för quizz.

NYHETER

Håll igång hjärnan, lyssna på musik och svara på kluriga frågor – här hittar du Malmös bästa quizz-hak.

Att ”quizza” är ett vanligt förekommande fenomen och betyder på ren svenska att man är med i en frågesport som arrangeras av en eller flera så kallade quizzmasters.

I Malmö finns flera pubar och restauranger som har återkommande och väldigt populära quizzkvällar.

Musik och populärkultur

– Hos oss har vi quizz varannan vecka på tisdagar. Det är Daniel ”Dallas" Claps som är quizzmaster hos oss, säger Conrad Luckett. eventkordinator på Grand Mat & Öl och Far i Hatten.

– Generellt är det blandade teman med fokus på musik och populärkultur men även lite allmänbildning.

På restaurang Möllan kör Michael Tiberg sina populära vinylquizz en gång i månaden.

Vinylquizz betyder helt enkelt att all musik han spelar kör han på vinylskivor. Det är ofta populär musik från 50-talet fram till idag, med fokus på 70- och 80-talet.

Vinyl

– Det hela började med att jag skulle vidareutveckla mitt privata festkoncept “vinylfest” som jag även gjorde hemma hos vänner, berättar säger Michael Tiberg

– Sedan började jag göra om mina quizz så att det inte bara var frågor som rörde vad vad bandet eller artisten heter. Det är lite väl tråkigt tycker jag. Det blir roligare om man har följdfrågor som utmanar, typ som tv-programmet På Spåret.

Michael Tiberg kör vinylquizz på Möllan en gång i månaden.

Att skapa ett quizz är inget man bara hafsar ihop på en timme. Michael Tiberg lägger ner mycket tid och fokus på musiken och frågorna.

– Först skapar jag en lista på olika frågor som jag själv kommer på. Därefter söker jag på nätet efter referenser och händelser om bandet/artisten/låten. Sen är det viktigt att välja ut musik utifrån olika kriterier såsom genre och årtal.

Skapandet tar timmar

– Därefter brukar jag gå igenom finputsningen av quizzet tillsammans med en gäst-quizzare, varje månad är det en ny person som får vara med och hjälpa mig. Den sista finjusteringen tar tre timmar.

Bishops Arms vid Gustav Adolfs torg kör Lisa Snellström och Robert Van Hal quizz. Deras kvällar är populära och det brukar bli fullt snabbt.

Quizzen innehåller som på de flesta ställen musik men när det kommer till tema kan det vara allt mellan himmel och jord.

Inte bara för nördar

– Vi har olika teman som till exempel dryck eller film. Men det viktigaste med vara med på våra kvällar är att man håller igång hjärnan och att det är så kul med alla trevliga och kunniga deltagare som kommer och vill vara med.

Är quizz bara för musiknördar eller kan alla vara med?

– Alla är givetvis välkomna! Det är väldigt blandade åldrar och kunskaper. Vi har ett antal gäng som är något äldre, men även ett antal som är yngre och om man tar ut medelåldern på alla så ligger de nog ungefär runt 50 år, säger både Lisa och Robert.

Bästa lagen

–  Alla är såklart välkomna! Jag brukar berätta för folk att det är bra om man är ett lag med olika generationer, det brukar gå bäst för dom. Medelåldern skulle jag säga är 37,4 år men det är en killgissning, säger Michael Tiberg.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Redo för quizz.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmöreportage

Malmö

Quiz

Film

Mat

Musik

Hjärnan