Över 60 kilo narkotika hittades – nio åtalas

Britta Kramsjö/TT

Uppdaterad 2020-03-13 | Publicerad 2019-12-05

Kilovis med narkotika har beslagtagits – nu åtalas nio personer för flera fall av bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Bilden är från ett annat tillfälle.

Drygt 60 kilo marijuana, 20 kilo amfetamin och flera beslagtagna vapen.

Nio personer åtalas nu för en rad grova brott – som enligt polisen kan kopplas till organiserad brottslighet.

Brotten, som begicks i slutet av mars och i början av april, handlar om flera fall av synnerligen grova narkotikabrott, ett fall av synnerligen grovt vapenbrott och flera fall av grova penningtvättsbrott.

– Dels är det hantering av 62 kilo marijuana som man transporterat från Göteborg till Stockholm. Dels är det 20,5 kilo amfetamin och sex vapen som påträffades dagen efter i Sundbyberg, och sedan ungefär 8,5 kilo kokain som man har hanterat lite tidigare, säger Henrik Söderman, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Den äldsta av de åtalade är i 50-årsåldern medan den yngsta är i 25-årsåldern. Ungefär 1,5 miljoner kronor i kontanter har beslagtagits. Värdet på den beslagtagna narkotika är svårare att precisera, säger Söderman.

– Men det är mycket mer än en och en halv miljon.

Omfattande polisarbete

Utredningsarbetet som lett fram till åtalet har varit omfattande, uppger polisen. Sex av de nio åtalade har med varandra att göra, enligt Henrik Söderman.

– Det är de som hanterat narkotikan.

Tre personer åtalas för synnerligen grovt penningtvättsbrott, för att ha tagit emot pengar som de sedan använde för att betala en skuld till Kronofogden och därigenom lösa ut en bil som beslagtagits på grund av felparkering och utmätning.

Fingeravtryck och dna

Förutom narkotikan och vapnen finns annan handfast bevisning.

– Vi har fingeravtryck, vi har dna som på olika sätt har att göra med det här godset.

TT: Finns det någon koppling till gängkriminaliteten här?

– Jag påstår att de har organiserat sig när det gäller narkotikahantering.

– Den koppling som man möjligen kan säga finns är att ett av vapnen är använt vid ett dubbelmord i Hallonbergen förra året. Däri ligger inget påstående om att någon av de personerna som åtalas nu har med den gärningen att göra, säger Söderman.

De nio åtalas vid Södertälje tingsrätt. Rättegångsförhandlingen är planerad att inledas den 10 december.

ANNONS